\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{ \frac{(n+2)^{n+1} }{(n+1)!} }{ \frac{(n+1)^{n} }{n!} }}\)
Ile ta granica się równa oraz jak ją obliczyć?
Jak obliczyć taką granicę?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Jak obliczyć taką granicę?
Ta granica jest równa \(\displaystyle{ e}\), pomnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ (n+1)!}\), a potem po chwili przyjrzenia się temu, co dostaniesz, zobaczysz
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( 1+\frac 1 {n+1}\right)^{n+1}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( 1+\frac 1 {n+1}\right)^{n+1}}\)