Rozmyślania sprowadziły mnie do pewnego zadania które jest uogólnieniem innego(prawdziwego, więc liczę także tutaj, na pomyślny wynik) , a treść którą chcę przedstawić jest następująca :
Weźmy dwa ciągi \(\displaystyle{ (a_{n}),(b_{n})}\) które dla \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\) są jednocześnie :
\(\displaystyle{ (a_{n}),(b_{n}) \rightarrow \pm \infty}\).
Czy prawdą jest że : \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(1+\frac{1}{(a_{n})}\right)^{(b_{n})}=e}\) ?
Granic z e, dwa ciągi
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Granic z e, dwa ciągi
W żadnym wypadku. Policz sobie granicę
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(1+\frac{1}{n}\right)^{n^2}.}\)
JK
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(1+\frac{1}{n}\right)^{n^2}.}\)
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 821
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 45 razy
Re: Granic z e, dwa ciągi
Racja, bezmyślna teza.
Zasugerowałem się tym że gdy mamy \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} (a_{n})= \pm \infty}\) to zachodzi \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(1+\frac{1}{(a_{n})}\right)^{(a_{n})}=e}\)
Zasugerowałem się tym że gdy mamy \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} (a_{n})= \pm \infty}\) to zachodzi \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left(1+\frac{1}{(a_{n})}\right)^{(a_{n})}=e}\)
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Granic z e, dwa ciągi
Ale nietrudno pokazać, że jeśli dodatkowo
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{b_n}{a_n} = \alpha,}\)
to
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left(1+\frac{1}{a_n}\right)^{b_n} = e^{\alpha}.}\)
Czyli liczy się wyłącznie to, jak szybko względem siebie rosną (lub maleją) te ciągi.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{b_n}{a_n} = \alpha,}\)
to
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \left(1+\frac{1}{a_n}\right)^{b_n} = e^{\alpha}.}\)
Czyli liczy się wyłącznie to, jak szybko względem siebie rosną (lub maleją) te ciągi.