oblicz

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
marcin.p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 gru 2006, o 23:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 32 razy

oblicz

Post autor: marcin.p »

oblicz:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to }\frac{1+2+3+...+n}{\sqrt{9n^4+1}}}\)
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

oblicz

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ \lim_{n\to }\frac{1+2+3+...+n}{\sqrt{9n^4+1}}=
\lim_{n\to }\frac{\frac{(1+n)n}{2}}{\sqrt{9n^4+1}}=
\lim_{n\to }\frac{n^2+n}{2\sqrt{9n^4+1}}=
\lim_{n\to }\frac{1+\frac{1}{n}}{2\sqrt{9+\frac{1}{n^4}}}=
\frac{1}{6}}\)


POZDRO
marcin.p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 gru 2006, o 23:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 32 razy

oblicz

Post autor: marcin.p »

dzięki szybki jesteś;]
ODPOWIEDZ