Cześć,
\(\displaystyle{ \left( 1+\frac{1}{4^n} \right)^{2^n}}\)
\(\displaystyle{ k=2^n}\).
\(\displaystyle{ \left( 1+\frac{1}{4^n} \right)^{2^n}}\)
\(\displaystyle{ \left(\left( 1+\frac{1}{k^2} \right)^{k^2}\right)^{\frac{1}{k^2}}}\)
I teraz czy prawidłowe jest takie podejście:
\(\displaystyle{ \frac{1}{k^2}\to 0}\)
\(\displaystyle{ \left( 1+\frac{1}{k^2} \right)^{k^2}\to e}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \left(\left( 1+\frac{1}{k^2} \right)^{k^2}\right)^{\frac{1}{k^2}}\to e^0 = 1}\)
Czy można w taki sposób liczyć granicę ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1922
- Rejestracja: 26 mar 2012, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 695 razy
- Pomógł: 4 razy
Czy można w taki sposób liczyć granicę ?
Tak, oczywiście o to chodzło.Igor V pisze:A nie przypadkiem : \(\displaystyle{ \left(\left( 1+\frac{1}{k^2} \right)^{k^2}\right)^{\frac{1}{k}}}\) ?
To jest w porządku ?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Czy można w taki sposób liczyć granicę ?
Tak, jest jak najbardziej w porządku.
Inne podejście do zadania może się opierać na twierdzeniu o trzech ciągach:
oczywiście dla każdego \(\displaystyle{ n}\) naturalnego mamy
\(\displaystyle{ \left( 1+\frac{1}{4^n} \right)^{2^n} >1^{2^n}=1}\)
Z drugiej strony na mocy nierówności Bernoulliego mamy
\(\displaystyle{ \left[\left( \frac{4^n+1}{4^n} \right)^{4^n}\right]^{1/2^n}=\left[ 1+{\blue\left( \frac{4^n+1}{4^n} \right)^{4^n}-1}\right]^{1/2^n} \le 1+ \frac{{\blue\left( \frac{4^n+1}{4^n} \right)^{4^n}-1}}{2^n}}\)
To, co zaznaczyłem na niebiesko, zbiega oczywiście do \(\displaystyle{ e-1}\), zatem
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\frac{\left( \frac{4^n+1}{4^n} \right)^{4^n}-1}{2^n}=0}\)
oraz \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }1+\frac{\left( \frac{4^n+1}{4^n} \right)^{4^n}-1}{2^n}=1}\).-- 16 wrz 2016, o 20:54 --Przepraszam, trochę się nudziłem.
Inne podejście do zadania może się opierać na twierdzeniu o trzech ciągach:
oczywiście dla każdego \(\displaystyle{ n}\) naturalnego mamy
\(\displaystyle{ \left( 1+\frac{1}{4^n} \right)^{2^n} >1^{2^n}=1}\)
Z drugiej strony na mocy nierówności Bernoulliego mamy
\(\displaystyle{ \left[\left( \frac{4^n+1}{4^n} \right)^{4^n}\right]^{1/2^n}=\left[ 1+{\blue\left( \frac{4^n+1}{4^n} \right)^{4^n}-1}\right]^{1/2^n} \le 1+ \frac{{\blue\left( \frac{4^n+1}{4^n} \right)^{4^n}-1}}{2^n}}\)
To, co zaznaczyłem na niebiesko, zbiega oczywiście do \(\displaystyle{ e-1}\), zatem
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\frac{\left( \frac{4^n+1}{4^n} \right)^{4^n}-1}{2^n}=0}\)
oraz \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }1+\frac{\left( \frac{4^n+1}{4^n} \right)^{4^n}-1}{2^n}=1}\).-- 16 wrz 2016, o 20:54 --Przepraszam, trochę się nudziłem.