Zbadać monotoniczność następującego ciągu:
\(\displaystyle{ a_n=-n^{3}-n-2}\)
kto sprobuje rozwiązać w/w monotoniczność?
Wydzieliłem i poprawiłem zapis (nie jestem pewien czy o taki wzór chodziło).
Polecam:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
Następnym razem radzę założyć własny temat.
max
Badanie monotoniczności ciągu
Badanie monotoniczności ciągu
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2007, o 19:22 przez artu72, łącznie zmieniany 2 razy.
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Badanie monotoniczności ciągu
1 sposób:
Oblicz po prostu \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_n}\) i zbadaj znak tej różnicy... co nie jest trudne
2 sposób:
Rozważyć funkcję \(\displaystyle{ f(x)=-x^3-x-2}\), dalej \(\displaystyle{ f'(x)=-3x^2-1}\)
Oblicz po prostu \(\displaystyle{ a_{n+1}-a_n}\) i zbadaj znak tej różnicy... co nie jest trudne
2 sposób:
Rozważyć funkcję \(\displaystyle{ f(x)=-x^3-x-2}\), dalej \(\displaystyle{ f'(x)=-3x^2-1}\)