zwiń sumę

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

zwiń sumę

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \frac{a^{2^k}}{1-a^{2^{k+1}}}}\)
palazi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 6 wrz 2006, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łapy/Białystok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 37 razy

zwiń sumę

Post autor: palazi »

Wychodzi bodajże \(\displaystyle{ S_{k} = \frac{a}{a-1} \frac{ a^{2^{k+1} -1} -1 }{1 - a^{2^{k+1}} }}\)
Ale niestety nie mam jakiegoś pięknego sposobu na znalezienie tej sumy...
ODPOWIEDZ