Granica z logarytmem

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Auster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 maja 2015, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Granica z logarytmem

Post autor: Auster »

Policz granicę ciągu:
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \frac{\log^3 n^2 }{\log^2 n^3 }}\)

Rozpatruję to w następujący sposób:
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \frac{(\log n^2)^3 }{(\log n^3)^2 } = \lim_{ n \to \infty } \frac{(2\log n)^3 }{(3\log n)^2 } = \lim_{ n \to \infty } \frac{8(\log n)^3 }{27(\log n)^2 }= \lim_{ n \to \infty } \frac{8}{27} \log n = \infty}\)

Wolfram jako odpowiedź podaje 1. Gdzie błąd?
macik1423
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 875
Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R do M
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 234 razy

Granica z logarytmem

Post autor: macik1423 »

U ciebie jest błąd \(\displaystyle{ 3^{2}=9}\) a jest \(\displaystyle{ 27}\) ale to nie rzutuje na wartość granicy.
Wolfram podaje \(\displaystyle{ \infty}\)
Auster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 6 maja 2015, o 17:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 5 razy

Granica z logarytmem

Post autor: Auster »

Dzięki, trochę inaczej to wpisywałem.
ODPOWIEDZ