Zbieżnośc szeregu
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 sie 2007, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 1 raz
Zbieżnośc szeregu
Zbadać czy poniższe szeregi są bezwzględnie zbieżne, warunkowo zbieżne, czy rozbieżne.
Kombinuje i mi nie wychodzi.
1) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {(-1)^{n}\sqrt{n}}{n+1}}\)
2) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {(-1)^{n}}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n}}}\)
Proszę o pomoc.
Kombinuje i mi nie wychodzi.
1) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {(-1)^{n}\sqrt{n}}{n+1}}\)
2) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {(-1)^{n}}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n}}}\)
Proszę o pomoc.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Zbieżnośc szeregu
sq napisał
kryt Leibniza =jest tu bardzo przydatne, i mowi ono, ze szereg s , zapisany ponizej jest zbiezny o ile ciag an jest o wyrazach dodatnich, malejacy i zbiezny do zera...., tj
\(\displaystyle{ s =\sum_{n=1}^{\infty} (-1)^{n}a_n}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {(-1)^{n}\sqrt{n}}{n+1}}\)
2) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {(-1)^{n}}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n}}}\)
tak wiec ad 1 ciag \(\displaystyle{ a_n=\frac{\sqrt{n}}{n+1}}\) a w ad2 \(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{\sqrt{n}+\sqrt{n+1}}}\) istotnie maja te wlasnoci, z koeji bezwzglednej zbieznosci brak, bo
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {\sqrt{n}}{n+1}= +\infty}\)
2) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {1}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n}}=+\infty}\)
1)Kombinuje i mi nie wychodzi.
kryt Leibniza =jest tu bardzo przydatne, i mowi ono, ze szereg s , zapisany ponizej jest zbiezny o ile ciag an jest o wyrazach dodatnich, malejacy i zbiezny do zera...., tj
\(\displaystyle{ s =\sum_{n=1}^{\infty} (-1)^{n}a_n}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {(-1)^{n}\sqrt{n}}{n+1}}\)
2) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {(-1)^{n}}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n}}}\)
tak wiec ad 1 ciag \(\displaystyle{ a_n=\frac{\sqrt{n}}{n+1}}\) a w ad2 \(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{\sqrt{n}+\sqrt{n+1}}}\) istotnie maja te wlasnoci, z koeji bezwzglednej zbieznosci brak, bo
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {\sqrt{n}}{n+1}= +\infty}\)
2) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {1}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n}}=+\infty}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 7 sie 2007, o 11:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zabrze
- Podziękował: 1 raz
Zbieżnośc szeregu
Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale nie do końca rozumiem i jeżeli mogę to proszę o parę słów wyjaśnienia.
Według kryterium Leibniza obydwa szeregi naprzemienne są zbieżne ponieważ 1) ciag an jest nierosnący i 2) granica ciagu an zmierza do zera.
Chcąc sprawdzić czy szereg jest bezwzględnie zbieżny należy sprawdzić czy szereg utworzony z bezwględnych wartości wyrazów danego szeregu jest zbieżny. I tak, w pierwszym przypadku jest to
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{\sqrt{n}}{n+1}}}\)
a w drugim
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n}}}\)
Nie wiem jak pokazać i obliczyć granicę tych szeregów żeby równała się nieskończoność?
Według kryterium Leibniza obydwa szeregi naprzemienne są zbieżne ponieważ 1) ciag an jest nierosnący i 2) granica ciagu an zmierza do zera.
Chcąc sprawdzić czy szereg jest bezwzględnie zbieżny należy sprawdzić czy szereg utworzony z bezwględnych wartości wyrazów danego szeregu jest zbieżny. I tak, w pierwszym przypadku jest to
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{\sqrt{n}}{n+1}}}\)
a w drugim
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{\sqrt{n+1}+\sqrt{n}}}\)
Nie wiem jak pokazać i obliczyć granicę tych szeregów żeby równała się nieskończoność?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Zbieżnośc szeregu
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {\sqrt{n}}{n+1} q \ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {\sqrt{n}}{2n} = \ \sum_{n=1}^{\infty} \frac {1}{2\sqrt{n}} = +\infty}\)