Jaka jest granica ciągu
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } ft(\left\cos{(\frac{a}{\sqrt{n}}\right)}\right)^{n}}\) gdzie \(\displaystyle{ a R\}\)
Natknąłem sie na symbol nieoznaczony \(\displaystyle{ 1^{\infty}}\) i nie mam pojęcia co z nim zrobić.
Problem z symbolem nieoznaczonym
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Problem z symbolem nieoznaczonym
w przypadku \(\displaystyle{ 1^{\infty}}\) mamy:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}(1+(f(x))^{u(x)}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}(1+(f(x))^{u(x)}}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Problem z symbolem nieoznaczonym
\(\displaystyle{ \left(\left\cos{(\frac{a}{\sqrt{n}}\right)}\right)^{n} = (cos{(\frac{a}{\sqrt{n})})^{\frac{1}{cos(\frac{a}{\sqrt{n}})-1}})^{n(cos(\frac{a}{\sqrt{n}})-1)}}\)
\(\displaystyle{ lim \ cos{(\frac{a}{\sqrt{n}})^{\frac{1}{cos(\frac{a}{\sqrt{n}})-1}}=e}\)
\(\displaystyle{ lim \ cos{(\frac{a}{\sqrt{n}})^{\frac{1}{cos(\frac{a}{\sqrt{n}})-1}}=e}\)
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Problem z symbolem nieoznaczonym
Ponadto jeśli \(\displaystyle{ a 0}\):
\(\displaystyle{ n\left(\cos\frac{a}{\sqrt{n}} - 1\right) = \frac{\cos\frac{a}{\sqrt{n}} - \cos 0}{\frac{1}{n}} = \frac{-2\sin^{2} \frac{a}{2\sqrt{n}}}{\frac{4}{a^{2}}\cdot ft(\frac{a}{2\sqrt{n}}\right)^{2}}\to -\frac{a^{2}}{2}}\)
zatem granica wynosi \(\displaystyle{ \begin{cases}e^{-a^{2}/2}, \ a 0\\ 1, \ a = 0\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ n\left(\cos\frac{a}{\sqrt{n}} - 1\right) = \frac{\cos\frac{a}{\sqrt{n}} - \cos 0}{\frac{1}{n}} = \frac{-2\sin^{2} \frac{a}{2\sqrt{n}}}{\frac{4}{a^{2}}\cdot ft(\frac{a}{2\sqrt{n}}\right)^{2}}\to -\frac{a^{2}}{2}}\)
zatem granica wynosi \(\displaystyle{ \begin{cases}e^{-a^{2}/2}, \ a 0\\ 1, \ a = 0\end{cases}}\)