granica ciągu z pierwiastkami
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 paź 2015, o 12:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: torun
granica ciągu z pierwiastkami
Witam. Czy mogę poprosić o rozwiązanie? Wynik wyszedł mi dość dziwny tak więc chcę sprawdzić co zrobiłam źle
mam policzyć \(\displaystyle{ \lim_{n \rightarrow \infty} \frac{n- \sqrt{2n^2 + 7} }{2n- \sqrt{5^2 -1} }}\)
dziękuję
mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{1- \sqrt{2} }{2- \sqrt{5} }}\)
mam policzyć \(\displaystyle{ \lim_{n \rightarrow \infty} \frac{n- \sqrt{2n^2 + 7} }{2n- \sqrt{5^2 -1} }}\)
dziękuję
mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{1- \sqrt{2} }{2- \sqrt{5} }}\)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2015, o 13:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
granica ciągu z pierwiastkami
w mianowniku jest \(\displaystyle{ 2n- \sqrt{5n^2 -1}}\)...?
może\(\displaystyle{ \frac{1 -\sqrt{2}}{2- \sqrt{5}}}\) ?mi wyszło ...
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 paź 2015, o 12:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: torun
granica ciągu z pierwiastkami
mol_ksiazkowy pisze:w mianowniku jest \(\displaystyle{ 2n- \sqrt{5n^2 -1}}\)...?może\(\displaystyle{ \frac{1 -\sqrt{2}}{2- \sqrt{5}}}\) ?mi wyszło ...
tak mól to jest w mianowniku. Wynik który podałeś to także twój wynik? Bo mi tak wyszło
Nie wiem czy się zrozumieliśmy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
granica ciągu z pierwiastkami
oczywiście, błędu nie ma; zrozumieliśmy się...tak mól to jest w mianowniku. Wynik który podałeś to także twój wynik? Bo mi tak wyszło
Nie wiem czy się zrozumieliśmy
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy
granica ciągu z pierwiastkami
A mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{2 + \sqrt{5} }{1+ \sqrt{2} }}\)
Skorzystałaś ze wzoru\(\displaystyle{ (a-b)=\frac{a^{2}-b^{2}}{(a+b)}}\), ale w rachunkach zamiast różnicy kwadratów wstawiłaś sumę kwadratów oraz wstawiłaś ten wzór na odwrót do ułamka.
Skorzystałaś ze wzoru\(\displaystyle{ (a-b)=\frac{a^{2}-b^{2}}{(a+b)}}\), ale w rachunkach zamiast różnicy kwadratów wstawiłaś sumę kwadratów oraz wstawiłaś ten wzór na odwrót do ułamka.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
granica ciągu z pierwiastkami
\(\displaystyle{ \frac{1-\sqrt2}{2-\sqrt5}}\) to jest to samo co \(\displaystyle{ \frac{2+\sqrt5}{1+\sqrt2}}\).
Kod: Zaznacz cały
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%282%2Bsqrt5%29%2F%281%2Bsqrt2%29-%281-sqrt2%29%2F%282-sqrt5%29
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
granica ciągu z pierwiastkami
Tu wcale nie trezba korzystać z tego wzoru. Wystarczy wyciagnąć z licznika i mianownika najwyższą potęgę \(\displaystyle{ n}\)Straznik Teksasu pisze:A mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{2 + \sqrt{5} }{1+ \sqrt{2} }}\)
Skorzystałaś ze wzoru\(\displaystyle{ (a-b)=\frac{a^{2}-b^{2}}{(a+b)}}\), ale w rachunkach zamiast różnicy kwadratów wstawiłaś sumę kwadratów oraz wstawiłaś ten wzór na odwrót do ułamka.
-
- Użytkownik
- Posty: 426
- Rejestracja: 29 paź 2015, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 90 razy