Sprawdź, który wyraz ciągu jest mniejszy...

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
urchin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 13 kwie 2009, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy

Sprawdź, który wyraz ciągu jest mniejszy...

Post autor: urchin »

Każdy wyraz ciągu \(\displaystyle{ (X_{n})^ \infty _{n=0}}\)
za wyjątkiem
\(\displaystyle{ X_{0}}\)
jest sumą wyrazu poprzedzającego go i wyrazu następującego po nim. Wiemy ponadto, że
\(\displaystyle{ X_{1}=-1}\)
oraz
\(\displaystyle{ X_{14}=1}\)
Sprawdzić, który z wyrazów
\(\displaystyle{ X_{300}}\) i \(\displaystyle{ X_{400}}\) jest mniejszy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Sprawdź, który wyraz ciągu jest mniejszy...

Post autor: a4karo »

Sprawdź, że ten ciąg jest arytmetyczny
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Sprawdź, który wyraz ciągu jest mniejszy...

Post autor: Dasio11 »

Nie jest arytmetyczny. Ale dla każdego \(\displaystyle{ n}\) mamy

\(\displaystyle{ a_n + a_{n+1} + a_{n+2} + a_{n+3} = (a_n + a_{n+2}) + (a_{n+1} + a_{n+3}) = a_{n+1} + a_{n+2},}\)

zatem \(\displaystyle{ a_{n+3} = -a_n.}\) Teraz trzeba myśleć dalej.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Sprawdź, który wyraz ciągu jest mniejszy...

Post autor: a4karo »

OJ, sorry.
urchin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 13 kwie 2009, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy

Sprawdź, który wyraz ciągu jest mniejszy...

Post autor: urchin »

Nadal nie rozumiem tego zadania.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Sprawdź, który wyraz ciągu jest mniejszy...

Post autor: Kartezjusz »

Czego dokładnie?
urchin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 13 kwie 2009, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy

Sprawdź, który wyraz ciągu jest mniejszy...

Post autor: urchin »

Np. Skąd \(\displaystyle{ a_{n+3}=-a_{n}}\)?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Sprawdź, który wyraz ciągu jest mniejszy...

Post autor: Dasio11 »

No bo w równości

\(\displaystyle{ a_n + a_{n+1} + a_{n+2} + a_{n+3} = a_{n+1} + a_{n+2}}\)

można obustronnie skrócić składnik \(\displaystyle{ a_{n+1} + a_{n+2}}\) a potem przenieść \(\displaystyle{ a_n}\) na drugą stronę.
ODPOWIEDZ