Czy w tym dowodzie tak ma być?

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Awatar użytkownika
k221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 23 sie 2015, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 22 razy

Czy w tym dowodzie tak ma być?

Post autor: k221 »

Pracuję właśnie nad nierównością Karamaty i nie zgadza mi się jedna rzecz w przekształceniu Abela:

Kod: Zaznacz cały

http://hybris.wikidot.com/nierownosc-karamaty

Przy dowodzie tego przekształcenia w pierwszej linijce jest:

\(\displaystyle{ \sum_{i = 1}^{n - 1}\left( b _{i} - b _{i + 1} \right) \left( a _{1},a _{2},...,a _{i} \right) + b _{n} \cdot \sum_{i = 1}^{n - 1}a _{i} = \sum_{i = 1}^{n - 1} \left( b _{i}\left( a _{1},a _{2},...,a _{i} \right) - b _{i + 1} \left( a _{1}, a_{2},...,a _{i+ 1} \right) + a _{i+1} b _{i+1} \right) +b _{n} \cdot \sum_{i = 1}^{n} a _i}\)

i mam takie pytanie czemu przed = jest \(\displaystyle{ b _{n} \cdot \sum_{i = 1}^{n - 1}a _{i}}\) a po = jest \(\displaystyle{ b _{n} \cdot \sum_{i = 1}^{n}a _{i}}\) - czemu z \(\displaystyle{ n-1}\) zrobiło się \(\displaystyle{ n}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Czy w tym dowodzie tak ma być?

Post autor: Dasio11 »

To literówka - po obu stronach powinno być \(\displaystyle{ b_n \cdot \sum_{i=1}^n a_i.}\)
ODPOWIEDZ