Granica ciągu an

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
MaTTematyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 11 gru 2013, o 23:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Pomorskie
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 2 razy

Granica ciągu an

Post autor: MaTTematyk »

\(\displaystyle{ a_{n} = \frac{1}{1} + \frac{1}{2} + ... + \frac{1}{n}}\) Czy dany ciąg jest ograniczony? Uważam, że nie ale nie jestem pewien.
Awatar użytkownika
Mistrz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 637
Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 135 razy

Granica ciągu an

Post autor: Mistrz »

Faktycznie, nie jest. Dowód można znaleźć na stronach , wolnej encyklopedii, którą każdy może redagować
ODPOWIEDZ