Znaleźć iloczyn Cauchy'ego

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Bobi02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 213
Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 3 razy

Znaleźć iloczyn Cauchy'ego

Post autor: Bobi02 »

Proszę o pomoc w poniższych przykładach :

1. Znaleźć iloczyn Cauchy'ego

\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{(-1)^n \alpha^{n+1}}{n+1} \sum_{n=0}^{\infty} (-1)^n \alpha^n}\), gdzie \(\displaystyle{ |\alpha|<1}\)

2. Pokazać, że iloczyn Cauchy'ego szeregu anharmonicznego przez siebie jest zbieżny.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Znaleźć iloczyn Cauchy'ego

Post autor: bartek118 »

W czym problem? Wzór na współczynniki iloczyny Cauchy'ego znasz?
ostas12345
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 12 paź 2013, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Znaleźć iloczyn Cauchy'ego

Post autor: ostas12345 »

Zobacz koniecznie tematy https://www.matematyka.pl/353731.htm oraz https://www.matematyka.pl/353517.htm

Jest w nich całkiem nieźle pokazane jak znajdować iloczyn Cauchy'ego.
ODPOWIEDZ