Badanie zbieżności szeregu
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 2 razy
Badanie zbieżności szeregu
Witam,mam problem z zadaniem z szeregów
\(\displaystyle{ \frac{\ln n^2}{ \sqrt{n+1} }×\sin \left( \frac{2n+1}{2} \right) \pi}\) sprawdziłem nie jest zbieżny bezwzględnie kryterium dirchleta też chyba nie działa bo pierwsza część wyrażenia nie zbiega do zera... będę wdzięczny za pomoc.
\(\displaystyle{ \frac{\ln n^2}{ \sqrt{n+1} }×\sin \left( \frac{2n+1}{2} \right) \pi}\) sprawdziłem nie jest zbieżny bezwzględnie kryterium dirchleta też chyba nie działa bo pierwsza część wyrażenia nie zbiega do zera... będę wdzięczny za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 2 razy
Badanie zbieżności szeregu
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }\frac{\ln n^2}{ \sqrt{n+1} }×\sin \left( \frac{2n+1}{2} \right) \pi}\) fakt zapomniałem wstawić Pomożesz? nie wiem jak się za niego zabrać:/
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 5 paź 2013, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 2 razy
Badanie zbieżności szeregu
Według wolframa do zera, więc działa kryterium dirichleta czyli zbieżny
Trochę poza tematem zdradzisz mi zależność w szybkości dążenia do nieskończoności w zależności od typu wyrażenia tj jak w tym przykładzie \(\displaystyle{ \ln n< \sqrt{n}}\)
jak się sprawa ma dla np \(\displaystyle{ n! ? n^x}\) ?
Trochę poza tematem zdradzisz mi zależność w szybkości dążenia do nieskończoności w zależności od typu wyrażenia tj jak w tym przykładzie \(\displaystyle{ \ln n< \sqrt{n}}\)
jak się sprawa ma dla np \(\displaystyle{ n! ? n^x}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 13:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 8 razy
Badanie zbieżności szeregu
\(\displaystyle{ ×\sin \left( \frac{2n+1}{2} \right) \pi=×\sin \left(n\pi+ \frac{\pi}{2}\right)= (-1)^{n}}\)
Czy taki zapis jest poprawny?
Czy taki zapis jest poprawny?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Badanie zbieżności szeregu
@raisa
ok
@Nihilus
dla niektórych wyrażen znane są wzory asymptotyczne, np \(\displaystyle{ n!\approx n^ne^{-n}\sqrt{2\pi n}}\). Na ogół istotne jest porównanie dwóch rzeczy. Np logarytm rosnie wolniej do nieskończoności niż dowolna potęga dodatnie. Z drugiej strony dowolna dodatnia potęga rośnie wolniej niż dowolna funkcja wykładnicza o podstawie większej od 1.
Troche praktyki, reguła de l'Hospitala i zobaczysz, o co chodzi.
ok
@Nihilus
dla niektórych wyrażen znane są wzory asymptotyczne, np \(\displaystyle{ n!\approx n^ne^{-n}\sqrt{2\pi n}}\). Na ogół istotne jest porównanie dwóch rzeczy. Np logarytm rosnie wolniej do nieskończoności niż dowolna potęga dodatnie. Z drugiej strony dowolna dodatnia potęga rośnie wolniej niż dowolna funkcja wykładnicza o podstawie większej od 1.
Troche praktyki, reguła de l'Hospitala i zobaczysz, o co chodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 213
- Rejestracja: 6 paź 2013, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 3 razy
Badanie zbieżności szeregu
Czyli biorąc pod uwagę, że \(\displaystyle{ \sin \left( \frac{2n+1}{2} \right) \pi=×\sin \left(n\pi+ \frac{\pi}{2}\right)= (-1)^{n}}\) de facto można zapisać
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } (-1)^n \frac{2\ln n}{\sqrt{n+1}}}\) i zastosować kryterium Leibniza?
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } (-1)^n \frac{2\ln n}{\sqrt{n+1}}}\) i zastosować kryterium Leibniza?
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 12 paź 2013, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
Badanie zbieżności szeregu
Sorry, moje pytanie może być trochę trywialne, ale jak wykazać, że ciąg \(\displaystyle{ \frac{2\ln n}{\sqrt{n+1}}}\) jest malejący? Mi wychodzą jakieś nierówności typu \(\displaystyle{ n^{\sqrt{n+2}} > (n+1)^{\sqrt{n+1}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 12 paź 2013, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
Badanie zbieżności szeregu
Za pomocą różniczkowania? Niestety nie będę mógł różniczkować na kolokwium. Czy da się wykazać w jakiś elementarny sposób, że ten ciąg maleje?
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Badanie zbieżności szeregu
Najłatwiej jest to pokazać właśnie przy pomocy różniczkowania. Na razie nic mi nie przychodzi do głowy jak to pokazać elementarnie.