Obliczyć granicę ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Obliczyć granicę ciągu

Post autor: denatlu »

Oblicz granicę ciągu:

\(\displaystyle{ a_n= \frac{n-\sqrt{n^2-n}}{2n-\sqrt{4n^2+n}}}\)
Kamaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 13 kwie 2013, o 13:44
Płeć: Kobieta
Pomógł: 21 razy

Obliczyć granicę ciągu

Post autor: Kamaz »

Proszę rozszerzyć ułamek przez \(\displaystyle{ n+\sqrt{n^2-n}}\), żeby pozbyć się kłopotu w liczniku, i przez \(\displaystyle{ 2n+\sqrt{4n^2+n}}\) z tego samego powodu w mianowniku.
miodzio1988

Obliczyć granicę ciągu

Post autor: miodzio1988 »

Przykład jest analogiczny do tego co dałeś na innym forum:
\(\displaystyle{ a_n=n-\sqrt[3]{n^3-n^2}}\)
Rozwiązanie.

\(\displaystyle{ \lim_{n \to +\infty} a_n=\lim_{n \to +\infty}( n-\sqrt[3]{n^3-n^2})=}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to +\infty}( n-\sqrt[3]{n^3-n^2})\cdot \frac{n^2+n \cdot \sqrt[3]{n^3-n^2}+ \left(n^3-n^2\right)^{\frac{2}{3}}}{n^2+n \cdot \sqrt[3]{n^3-n^2}+ \left(n^3-n^2\right)^{\frac{2}{3}}}=\lim_{n \to +\infty}\frac{n^3-n^3+n^2}{n^2+n^2\sqrt[3]{1-\frac{1}{n}}+n^2 \left(\sqrt[3]{1-\frac{1}{n}}\right)^2} = \\ \lim_{n \to +\infty}\frac{{\not {n^2}}^{ \ {\large{1}}}}{\not{n^2} \underbrace {{\left(1+\sqrt[3]{1-\frac{1}{n}}+\left(\sqrt[3]{1-\frac{1}{n}}\right)^2\right)}}_{\large{1+1+1}}}= \frac{1}{3}}\)
Więc jaki jest dokładnie problem?
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Obliczyć granicę ciągu

Post autor: denatlu »

\(\displaystyle{ \lim_{n \to +\infty} = \frac{n-\sqrt{n^2-n}}{2n-\sqrt{4n^2+n}} = \lim_{n \to +\infty} (\frac{n^2(1-\sqrt{1-\frac{1}{n}})(2-\sqrt{4+\frac{1}{n}})}{4n^2-4n^2-n})=\lim_{n \to +\infty} \left(-n(1-\sqrt{1-\frac{1}{n}})(2-\sqrt{4+\frac{1}{n}})\right)=- \infty \cdot 0}\)

przykład który podałeś jest jak widzisz troche inny.
tutaj jest problem widzisz jakieś rozwiązanie?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Obliczyć granicę ciągu

Post autor: Kartezjusz »

Zajmij się osobno licznikiem i mianownikiem.
ODPOWIEDZ