Obliczanie granicy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1179
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
Obliczanie granicy.
Ja to widze tak:
Najpierw uproscmy postac ciagu:
(n+1)! - n!/(n+1)! + n! = [((n+1)!)^2 - n! + (n+1)!*n!]/(n+1)! =
= [n!*((n+1)*(n+1)! - 1 + (n+1)!)]/(n+1)! = [(n+1)*(n+1)! -1 + (n+1)!]/(n+1) = (n+1)! - 1/(n+1) +n! =n!*(n+2) - 1/(n+1)
I teraz tak:
n dazy do nieskonczonosci
czyli n! dazy do niskonczonysci, (n+2) dazy do nieskonczonosci czyli n!*(n+2) dazy do neiskonczonosci
(n+1) dazy do nieskonczonosci czyli 1/(n+1) dazy do zero
czyli cale wyrazenie:
n!*(n+2) - 1/(n+1)
dazy do nieskonczonosci
Moze jest jakis latwiejszy sposob :]
Najpierw uproscmy postac ciagu:
(n+1)! - n!/(n+1)! + n! = [((n+1)!)^2 - n! + (n+1)!*n!]/(n+1)! =
= [n!*((n+1)*(n+1)! - 1 + (n+1)!)]/(n+1)! = [(n+1)*(n+1)! -1 + (n+1)!]/(n+1) = (n+1)! - 1/(n+1) +n! =n!*(n+2) - 1/(n+1)
I teraz tak:
n dazy do nieskonczonosci
czyli n! dazy do niskonczonysci, (n+2) dazy do nieskonczonosci czyli n!*(n+2) dazy do neiskonczonosci
(n+1) dazy do nieskonczonosci czyli 1/(n+1) dazy do zero
czyli cale wyrazenie:
n!*(n+2) - 1/(n+1)
dazy do nieskonczonosci
Moze jest jakis latwiejszy sposob :]
Obliczanie granicy.
Chyba jednak istnieje latwiejszy sposob, bo wynik musi wyjsc rowny 1 I (nie wiem, czy dobrze zrozumialem twoj post) to nie jest zaden ciag, tylko zwykla granica z silnia Ale, jak mowilem, moze czegos nie zrozumialem
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 1179
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
Obliczanie granicy.
przez ciag mialem na mysli wyrazenie ktorego granice liczymy... bo jesli silnia to raczej z liczb naturalnych...
skoro mowisz ze granica ma byc rowna 1 to moze sie gdzies walnalem w rozumowaniu..
pomysle jeszcze nad tym
skoro mowisz ze granica ma byc rowna 1 to moze sie gdzies walnalem w rozumowaniu..
pomysle jeszcze nad tym
-
- Użytkownik
- Posty: 1179
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
Obliczanie granicy.
yy no jush glupieje
mozna to latwiej oczywiscie
lim[(n+1)! - n!/(n+1)1 + n!) = lim(n+1)! - lim[n!/(n+1)!] + lim(n!) =
+oo - lim(1/(n+1)] + +oo = +oo - 0 + +oo = +oo
mnie to inaczej nie chce wyjsc ale moze robie jakis fatalny blad w rozumowaniu...choc na teraz go nie widze :/
mozna to latwiej oczywiscie
lim[(n+1)! - n!/(n+1)1 + n!) = lim(n+1)! - lim[n!/(n+1)!] + lim(n!) =
+oo - lim(1/(n+1)] + +oo = +oo - 0 + +oo = +oo
mnie to inaczej nie chce wyjsc ale moze robie jakis fatalny blad w rozumowaniu...choc na teraz go nie widze :/
Obliczanie granicy.
to bedzie tak:
(n+1)! = n!(n+1)
zatem
(n+1)! - n! = n!(n+1) -n! = n![(n+1) - 1]=n! * n
(n+1)! + n! = n!(n+1) + n! = n![(n+1) + 1]=n!(n+2)
czyli mamy
(n! * n)/(n!(n+2)) = (skracamy n!) = n/(n+2)
licznik i mianownik dzielimy przez n
1/(1+2/n)
2/n dozy do 0
czyli
lim=1/(1+0)=1
proste?
(n+1)! = n!(n+1)
zatem
(n+1)! - n! = n!(n+1) -n! = n![(n+1) - 1]=n! * n
(n+1)! + n! = n!(n+1) + n! = n![(n+1) + 1]=n!(n+2)
czyli mamy
(n! * n)/(n!(n+2)) = (skracamy n!) = n/(n+2)
licznik i mianownik dzielimy przez n
1/(1+2/n)
2/n dozy do 0
czyli
lim=1/(1+0)=1
proste?
-
- Użytkownik
- Posty: 1179
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
Obliczanie granicy.
kurde moment!!
to dbajcie o zapis!!
skad moglem wiedziec ze piszac: (n+1)! - n!/(n+1)! + n! miales na mysli:
[(n+1)!-n!]/[(n+1)!+n!] !!!!
DBAJCIE O ZAPIS
a nie bedzie nie porozumien :]
to dbajcie o zapis!!
skad moglem wiedziec ze piszac: (n+1)! - n!/(n+1)! + n! miales na mysli:
[(n+1)!-n!]/[(n+1)!+n!] !!!!
DBAJCIE O ZAPIS
a nie bedzie nie porozumien :]
Obliczanie granicy.
Ojej, sorry... Dopiero teraz sie skapnalem, ze mozna to bylo inaczej odczytac Bede teraz pamietac
Pozdrawiam i wielkie dzieki za pomoc.
Pozdrawiam i wielkie dzieki za pomoc.