Szacowanie sumy szeregu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

Szacowanie sumy szeregu

Post autor: Grzegorz t »

Jak obliczyć sumę przybliżoną poniższego szeregu z dokładnością \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)?

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}(-1)^{n+1} \frac{1}{n}}\)

Odp. 0,648207
szw1710

Szacowanie sumy szeregu

Post autor: szw1710 »

Suma ta wynosi \(\displaystyle{ \ln 2}\). Ale \(\displaystyle{ \ln 2\approx 0.6931}\), więc masz błędną odpowiedź. Można cel osiągnąć rozwijając w szereg Maclaurina funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\ln(1+x)}\). A dokładniej, szacując resztę we wzorze Maclaurina.
ODPOWIEDZ