Zbieżność i zbieżność bezwzględna

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Mefistofeles
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 24 sty 2011, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Zbieżność i zbieżność bezwzględna

Post autor: Mefistofeles »

Cześć. Moje pytanie jest następujące: dlaczego szereg \(\displaystyle{ \sum_{ \infty }^{n=1} (-1) ^{n+1}\sin( \frac{1}{n})}\) jest zbieżny warunkowo, a \(\displaystyle{ \sum_{ \infty }^{n=1} (-1) ^{n+1}\sin( \frac{1}{n ^{2}})}\) jest zbieżny bezwzględnie? Czy zbieżności obu \(\displaystyle{ \sum_{ \infty }^{n=1}(-1) ^{n+1}\sin( \frac{1}{n})}\) i \(\displaystyle{ \sum_{ \infty }^{n=1} \left| (-1) ^{n+1}\sin( \frac{1}{n})\right|}\) nie można udowodnić z kryterium Dirichleta?
Awatar użytkownika
Barbara777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 13 maja 2013, o 18:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gówniak k. Bukowiny
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 115 razy

Zbieżność i zbieżność bezwzględna

Post autor: Barbara777 »

Bo jak wezmiesz wartosci bezwzledne wyrazow pierwszego szeregu, to dostaniesz szereg, ktory zachowuje sie jak rozbiezny szereg o wyrazie \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\) (kryterium porownawcze w wersji granicznej), a drugiego - jak zbiezny szereg o wyrazie \(\displaystyle{ \frac{1}{n^2}}\)
ODPOWIEDZ