Witam.
Prosiłbym o pomoc z poniższym zadankiem:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n+1}{ \sqrt{n^{3}+1 } }}\)
Nie bardzo wiem jak posługiwać się kryterium ilorazowym więc będę wdzięczny za każdą pomoc.
Czy w tym przypadku użyjemy \(\displaystyle{ b_{n} = \frac{1}{ \sqrt{n^{3}+1} }}\)?
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{ a _{n} }{ b_{n}} = n+1 \rightarrow \infty}\)
Skoro \(\displaystyle{ b_{n}}\) jest rozbieżne to i \(\displaystyle{ a_{n}}\) takie będzie??
Kryterium ilorazowe
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 04:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Kryterium ilorazowe
No dobrze.. ale chyba w tym przypadku nie obędzie się bez tłumaczenia jak krowie na rowie :/
No chyba, że mam/mogę to przyrównać do \(\displaystyle{ \frac{n+1}{ \sqrt{ n^{3} +1} }\le \frac{n}{ \sqrt{ n^{3} } }= \frac{1}{ \sqrt{n} }}\)?
... Ale wtedy to nie musiałbym używać kryterium...
No chyba, że mam/mogę to przyrównać do \(\displaystyle{ \frac{n+1}{ \sqrt{ n^{3} +1} }\le \frac{n}{ \sqrt{ n^{3} } }= \frac{1}{ \sqrt{n} }}\)?
... Ale wtedy to nie musiałbym używać kryterium...
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Kryterium ilorazowe
Nie możesz zrobić takiego oszacowania, jest ono nieprawdziwe.
Pytałem o rzędy licznika i mianownika. Przy liczeniu granicy wyrazy niższych rzędów znikają. Jak masz rząd licznika i mianownika, to tworzysz ułamek, w którym w liczniku jest jednomian rzędu licznika wyjściowego, tak samo z mianownikiem.
Pytałem o rzędy licznika i mianownika. Przy liczeniu granicy wyrazy niższych rzędów znikają. Jak masz rząd licznika i mianownika, to tworzysz ułamek, w którym w liczniku jest jednomian rzędu licznika wyjściowego, tak samo z mianownikiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 04:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
Kryterium ilorazowe
Dobra, czegoś takiego potrzebowałem Dzięki wielkie za pomoc.
Podstawiam \(\displaystyle{ b_{n} = \frac{1}{ \sqrt{n} }}\), wtedy granica \(\displaystyle{ \frac{ a_{n} }{ b_{n} } =1}\), a skoro \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{n} }}\) jest szeregiem harmonicznym o stopnia mniejszego od 1, to mamy szeregi zbieżne.
Jeszcze raz dzięki!
Podstawiam \(\displaystyle{ b_{n} = \frac{1}{ \sqrt{n} }}\), wtedy granica \(\displaystyle{ \frac{ a_{n} }{ b_{n} } =1}\), a skoro \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{n} }}\) jest szeregiem harmonicznym o stopnia mniejszego od 1, to mamy szeregi zbieżne.
Jeszcze raz dzięki!