Obliczenie granicy

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
sins12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 8 lut 2011, o 16:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 16 razy

Obliczenie granicy

Post autor: sins12 »

Witam,jak obliczyć takową granicę?

\(\displaystyle{ \lim_{ a\to -\infty} \ln |a+1+ \sqrt{(a+1)^2+1|}}\)
Ostatnio zmieniony 26 gru 2012, o 13:00 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Znak nieskończoności piszemy jako "\infty". http://www.matematyka.pl/latex.htm#2_6
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Obliczenie granicy

Post autor: pyzol »

Zajmij się tym co po logarytmem mnożąc licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ (a+1)- \sqrt{(a+1)^2+1}}\)
ODPOWIEDZ