Proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących granic...
1. \(\displaystyle{ \lim_{n\to +\infty} \frac{4^{1-n}+9n^3-3^{n-1}}{2^n-9^{ \frac{n-2}{2} }}}\)
2. \(\displaystyle{ \lim_{n\to +\infty} \frac{(n+1)^{n^2+2n}}{ \sqrt{(n^2+2n)^{n^2+2n}} }}\)
3. \(\displaystyle{ \lim_{n\to +\infty} (-1)^{n(n+2)} \frac{n^2}{2n^2+1}cos *\frac{1}{n}}\)
4. \(\displaystyle{ \lim_{n\to +\infty} \sqrt[5]{ \frac{(1+2n)^3}{(2-n)(5-16n)^2} }}\)
5. \(\displaystyle{ \lim_{n\to +\infty} \frac{1+3+5+...+(2n+1)}{n-3n^2}}\)
6. \(\displaystyle{ \lim_{n\to +\infty} \sqrt{n-3 \sqrt{n}+1 }- \sqrt{n}}\)
Dziękuje:*
Granice ciągów
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 4 cze 2012, o 07:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lbn
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Granice ciągów
\(\displaystyle{ \frac{(n+1)^{n^2+2n}}{ \sqrt{(n^2+2n)^{n^2+2n}} }= \sqrt{ \frac{((n+1)^2)^{n^2+2n}}{(n^2+2n)^{n^2+2n}} }}\)
Dalej przekształcać. Powinno wyjść coś z e.
-- 12 wrz 2012, o 15:14 --
W przykładzie 3 granica najprawdopodobniej nie istnieje. Żeby to pokazać można wziąć podciąg liczb naturalnych parzystych i nieparzystych i pokazać że granice tych podciągów są różne.
-- 12 wrz 2012, o 15:18 --
W 5 należy skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ 1+3+5+...+(2n+1)= \frac{1+2n+1}{2} *(n+1)}\)
Wtedy przykłady 4 i 5 stają się podobne. Należy podzielić licznik i mianownik przez n w najwyższej potędze z mianownika i analizować.
-- 12 wrz 2012, o 15:20 --
W 6 należy skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ \sqrt{a}- \sqrt{b} = \frac{a-b}{ \sqrt{a}+ \sqrt{b} }}\)-jest to jeden ze wzorów skróconego mnożenia.-- 12 wrz 2012, o 15:21 --Przykładu 1 nie podejmuję się bo mogę nie potrafić tego wytłumaczyć.
Dalej przekształcać. Powinno wyjść coś z e.
-- 12 wrz 2012, o 15:14 --
W przykładzie 3 granica najprawdopodobniej nie istnieje. Żeby to pokazać można wziąć podciąg liczb naturalnych parzystych i nieparzystych i pokazać że granice tych podciągów są różne.
-- 12 wrz 2012, o 15:18 --
W 5 należy skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ 1+3+5+...+(2n+1)= \frac{1+2n+1}{2} *(n+1)}\)
Wtedy przykłady 4 i 5 stają się podobne. Należy podzielić licznik i mianownik przez n w najwyższej potędze z mianownika i analizować.
-- 12 wrz 2012, o 15:20 --
W 6 należy skorzystać ze wzoru:
\(\displaystyle{ \sqrt{a}- \sqrt{b} = \frac{a-b}{ \sqrt{a}+ \sqrt{b} }}\)-jest to jeden ze wzorów skróconego mnożenia.-- 12 wrz 2012, o 15:21 --Przykładu 1 nie podejmuję się bo mogę nie potrafić tego wytłumaczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 4 sty 2011, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Władywostok
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
Granice ciągów
Rozwiązanie do zadania 1:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to +\infty} \frac{4^{1-n}+9n^3-3^{n-1}}{2^n-9^{ \frac{n-2}{2} }}= \lim_{n \to \infty } \frac{\frac{4}{4^n}+9n^3-\frac{3^n}{3}}{2^n-\frac{3^n}{9}}= \lim_{n \to \infty } \frac{3^n((\frac{1}{3})^n+\frac{9n^3}{3^n}-\frac{1}{3})}{3^n((\frac{2}{3})^n-\frac{1}{9})}= \lim_{n \to \infty } \frac{(\frac{1}{3})^n+\frac{9n^3}{3^n}-\frac{1}{3}}{(\frac{2}{3})^n-\frac{1}{9}}=\frac{0+0-\frac{1}{3}}{0-\frac{1}{9}}=\frac{-\frac{1}{3}}{-\frac{1}{9}}=3}\)
Uzasadnienie \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{9n^3}{3^n}=0}\), wiemy że każda funkcja wykładnicza rośnie znacznie szybciej dla odpowiednio dużych n, niż jakakolwiek funkcja wielomianowa (w naszym przypadku dla \(\displaystyle{ n \ge 8}\)). Pasuje to udowodnić np korzystając z indukcji matematycznej. (Ja osobiście nie znam na dzień dzisiejszy pochodnych a w indukcji wychodzi wielomian 3 stopnia i wystarczy pokazać że dla \(\displaystyle{ n \ge 8}\) przyjmuje on wartości dodatnie). Można też skorzystać z
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{|a_{n+1}|}{|a_n|}<1}\) to \(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}a_n=0}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to +\infty} \frac{4^{1-n}+9n^3-3^{n-1}}{2^n-9^{ \frac{n-2}{2} }}= \lim_{n \to \infty } \frac{\frac{4}{4^n}+9n^3-\frac{3^n}{3}}{2^n-\frac{3^n}{9}}= \lim_{n \to \infty } \frac{3^n((\frac{1}{3})^n+\frac{9n^3}{3^n}-\frac{1}{3})}{3^n((\frac{2}{3})^n-\frac{1}{9})}= \lim_{n \to \infty } \frac{(\frac{1}{3})^n+\frac{9n^3}{3^n}-\frac{1}{3}}{(\frac{2}{3})^n-\frac{1}{9}}=\frac{0+0-\frac{1}{3}}{0-\frac{1}{9}}=\frac{-\frac{1}{3}}{-\frac{1}{9}}=3}\)
Uzasadnienie \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{9n^3}{3^n}=0}\), wiemy że każda funkcja wykładnicza rośnie znacznie szybciej dla odpowiednio dużych n, niż jakakolwiek funkcja wielomianowa (w naszym przypadku dla \(\displaystyle{ n \ge 8}\)). Pasuje to udowodnić np korzystając z indukcji matematycznej. (Ja osobiście nie znam na dzień dzisiejszy pochodnych a w indukcji wychodzi wielomian 3 stopnia i wystarczy pokazać że dla \(\displaystyle{ n \ge 8}\) przyjmuje on wartości dodatnie). Można też skorzystać z
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{|a_{n+1}|}{|a_n|}<1}\) to \(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty}a_n=0}\)