Wyznaczyć granicę ciągu \(\displaystyle{ a_n =\sin n+\frac{1}{n} i}\).
Taka granica nie istnieje? Z góry dziękuję za pomoc.
Granica ciągu liczb zespolonych
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Granica ciągu liczb zespolonych
Istnieje granica ciągu \(\displaystyle{ i/n}\) i wynosi ona 0. Gdyby istniała granica ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) to istniałaby również granica ciągu
\(\displaystyle{ a_n-i/n = \sin n}\),
co oczywiście nie ma miejsca.
\(\displaystyle{ a_n-i/n = \sin n}\),
co oczywiście nie ma miejsca.