Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Kerkyros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: Kerkyros »

Witam, zrobiłem przykład jednak wolfram, z uwagi na niedostateczny czas obliczeń dla darmowego użytkownika nie mówi czy szereg jest zbieżny/rozbieżny.
Dlatego też prosiłbym o sprawdzenie:

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } (-2)^{n} \cdot \frac{n!}{n^{n}}}\)

\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{2^{n+1} \cdot (n+1)!}{(n+1)^{n+1}} \cdot \frac{n^{n}}{2^{n} \cdot n!}= \lim_{n\to\infty} \frac{2^{n} \cdot 2 \cdot n! \cdot (n+1)}{(n+1)^{n} \cdot (n+1)} \cdot \frac{n^{n}}{2^{n} \cdot n!} =}\)

\(\displaystyle{ = \lim_{n\to\infty} 2 \cdot \left( \frac{n+1}{n} \right) ^{-n}=2 \cdot e^{-1} < 1}\)

Więc jest zbieżny.
Czy dobrze wykonałem obliczenia?
Z góry dziękuję za sprawdzenie
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 14:17 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Skaluj nawiasy.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: octahedron »

Dobrze.
Kerkyros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: Kerkyros »

A w tym przypadku nie przeszkadza to, że "upraszczając" \(\displaystyle{ (-2)^{n}}\) zmieniamy jednocześnie sumę tego szeregu?
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: adner »

W tym kryterium powinno się badać moduły wyrazów(tak jak to zrobiłeś), bo daje ono zbieżność bezwzględną.
Kerkyros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: Kerkyros »

Następny problem, tym razem z przypadkiem
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } n \cdot \sin (n \pi )}\)
Nie wiem jaki test tu zastosować
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 23:18 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: adner »

Mało ciekawy szereg, oczywiście zbieżny Jeżeli nie widać tego od razu to wypisz sobie ze trzy pierwsze wyrazy.
Kerkyros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: Kerkyros »

adner pisze:Mało ciekawy szereg, oczywiście zbieżny Jeżeli nie widać tego od razu to wypisz sobie ze trzy pierwsze wyrazy.
Mam sprawdzić za pomocą któregoś z testów czy jest zbieżny/rozbieżny, a wypisywanie testem niestety nie jest ;P
miodzio1988

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: miodzio1988 »

adner pisze:Mało ciekawy szereg, oczywiście zbieżny Jeżeli nie widać tego od razu to wypisz sobie ze trzy pierwsze wyrazy.
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } n \cdot \sin (n \pi )}\)

Na pewno?
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 23:19 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \sin
Kerkyros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: Kerkyros »

A jakie wyrażenie (do kryterium porównawczego jak domniemam) moglibyście zaproponować dla przykładów:

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \tg \left( \frac {3}{n^{2}} \right)}\)
oraz
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } n \cdot \tg \left( \frac{1}{n^{2}} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 18:38 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. To samo co wyżej, wyciągnij wnioski.
miodzio1988

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: miodzio1988 »

A jakie znasz nierownosci znasz z tangensem?
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1625
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: MichalPWr »

\(\displaystyle{ \tg \left( \frac {3}{n^{2}} \right)\le \frac{4}{ \pi } \cdot \frac {3}{n^{2}}}\) zbieżny
Kerkyros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 23 wrz 2010, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: Kerkyros »

MichalPWr pisze:\(\displaystyle{ \tg \left( \frac {3}{n^{2}} \right)\le \frac{4}{ \pi } \cdot \frac {3}{n^{2}}}\) zbieżny
Czemu akurat \(\displaystyle{ \frac{4}{ \pi } \cdot \frac {3}{n^{2}}}\) ?
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: adner »

miodzio1988 pisze:
adner pisze:Mało ciekawy szereg, oczywiście zbieżny Jeżeli nie widać tego od razu to wypisz sobie ze trzy pierwsze wyrazy.
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } n \cdot \sin (n \pi )}\)

Na pewno?
Może mnie złapała jakaś pomroczność jasna, ale moim zdaniem nadal
\(\displaystyle{ \sin (n \pi ) = 0}\)
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, o 23:20 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: octahedron »

Kerkyros pisze:A jakie wyrażenie (do kryterium porównawczego jak domniemam) moglibyście zaproponować dla przykładów:
Ja bym zaproponował raczej ilorazowe:

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }\frac{3}{n^2}\text{ jest zbieżny i }\lim_{n\to\infty}\frac{\tg\left( \frac{3}{n^2}\right)}{\frac{3}{n^2}}=1\text{ , więc}\sum_{n=1}^{ \infty }\tg\left( \frac{3}{n^2}\right)\text{ też jest zbieżny}}\)


\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }\frac{1}{n}\text{ jest rozbieżny i }\lim_{n\to\infty}\frac{n\tg\left( \frac{1}{n^2}\right)}{\frac{1}{n}}=\lim_{n\to\infty}\frac{\tg\left( \frac{1}{n^2}\right)}{\frac{1}{n^2}}=1\text{ , więc}\sum_{n=1}^{ \infty }n\tg\left( \frac{1}{n^2}\right)\text{ też jest rozbieżny}}\)
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1625
Rejestracja: 29 wrz 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 387 razy

Sprawdzenie, kryterium d'Alemberta

Post autor: MichalPWr »

Kerkyros pisze:
MichalPWr pisze:\(\displaystyle{ \tg \left( \frac {3}{n^{2}} \right)\le \frac{4}{ \pi } \cdot \frac {3}{n^{2}}}\) zbieżny
Czemu akurat \(\displaystyle{ \frac{4}{ \pi } \cdot \frac {3}{n^{2}}}\) ?
\(\displaystyle{ \tg x \le \frac{4}{ \pi }x}\) Tak się tangens ogranicza od góry.
ODPOWIEDZ