Cześć mam do rozwiązania jeden limes (sprawdzić czy istnieje granica czy też nie).
\(\displaystyle{ \lim_{x,y \to (0,0)} \frac{1-\cos (x^{2}+y^{2})}{(x^{2} + y^{2})^{2}}}\)
Myślę, że w przypadku gdy występuje w \(\displaystyle{ \mbox{lim} \ (\sin ,\cos )}\) to granica przeważnie istnieje.
\(\displaystyle{ 0< \frac{1-\cos (x^{2}+y^{2})}{(x^{2} + y^{2})^{2}}< \frac{1-\cos (x^{2}+y^{2})}{(x^{2} + y^{2})}}\)
Więc z twierdzenia o 3 funkcjach:
\(\displaystyle{ 0 \rightarrow 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-\cos (x^{2}+y^{2})}{(x^{2} + y^{2})} \rightarrow 0}\)
a więc skoro te dwie dążą do 0 to: \(\displaystyle{ \frac{1-\cos (x^{2}+y^{2})}{(x^{2} + y^{2})}}\) też dąży do 0.
Proszę o sprawdzenie i poprawienie ewentualnych błędów.
granica (x,y).
-
- Użytkownik
- Posty: 268
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: o-o
- Podziękował: 23 razy
granica (x,y).
Ostatnio zmieniony 17 mar 2012, o 21:44 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
granica (x,y).
Jeżeli naprawdę \(\displaystyle{ \lim_{z \to 0} \frac{1-\cos (z) }{z}=0}\), to z nierówności \(\displaystyle{ 0< \frac{1-\cos (z)}{z^{2}}< \frac{1-\cos (z)}{(z)}}\) wynikałoby, że \(\displaystyle{ 0<0}\).
Skorzystałbym z twierdzenia \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{x} =1}\).
Skorzystałbym z twierdzenia \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{\sin x}{x} =1}\).
Ostatnio zmieniony 17 mar 2012, o 21:45 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
granica (x,y).
nowik1991 pisze:\(\displaystyle{ \frac{1-\cos (x^{2}+y^{2})}{(x^{2} + y^{2})^{2}}< \frac{1-\cos (x^{2}+y^{2})}{(x^{2} + y^{2})}}\)
Ta nierówność nie jest prawdziwa. Jeśli dzielimy przez kwadrat malutkiego wyrażenia \(\displaystyle{ x^2+y^2}\) to wyjdzie zdecydowanie więcej, niż gdybyśmy podzielili przez nie samo.
Najłatwiej tu podstawić
\(\displaystyle{ r=x^2+y^2}\)
i wtedy \(\displaystyle{ (x, y) \to 0 \Leftrightarrow r \to 0,}\) więc mamy granicę
\(\displaystyle{ \lim_{r \to 0} \frac{1- \cos r}{r^2} = \lim_{r \to 0} \frac{1-\cos^2 r}{(1+\cos r) \cdot r^2} = \ldots}\)
w której następnie przyda się granica
\(\displaystyle{ \lim_{r \to 0} \frac{\sin r}{r} = 1.}\)