Specyficzne szeregi - jak ugryźć ?

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Pedersen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 8 cze 2008, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 7 razy

Specyficzne szeregi - jak ugryźć ?

Post autor: Pedersen »

\(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ \infty }ntg ^{3} \frac{1}{n}cos \frac{1}{ \sqrt[3]{n} }}\)

\(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ \infty } \sqrt{n} tg ^{2} \frac{1}{n}cos \frac{2}{n}}\)
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Specyficzne szeregi - jak ugryźć ?

Post autor: alfgordon »

kryterium ilorazowe,

1) dobierasz: \(\displaystyle{ n \cdot \frac{1}{n^3 }=\frac{1}{n^2 }}\)
Pedersen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 8 cze 2008, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 7 razy

Specyficzne szeregi - jak ugryźć ?

Post autor: Pedersen »

i co mi to daje ?-- 16 listopada 2011, 10:06 --wie ktos jak to rozwiazac ? bo musze to umiec na dzisiaj?
ODPOWIEDZ