Wykazac rozbieznosc szeregu.
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{1}{\left( n+1\right) \sqrt{\ln\left( n+1\right) } }}\)
Jakas podpowiedz z jakiego kryterium to udowodnic?
Wykazac rozbieznosc szeregu.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Wykazac rozbieznosc szeregu.
Witam!
Wykonałem powyższy przykład i chciałbym prosić o sprawdzenie poprawności obliczeń:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{ \infty } \frac{1}{\left( x+1\right) \sqrt{\ln\left( x+1\right) } }dx= \lim_{ A\to \infty } \int_{1}^{A} \frac{1}{\left( x+1\right) \sqrt{\ln\left( x+1\right) } }dx= **}\)
Całkowanie przez podstawienie:
\(\displaystyle{ t=\sqrt{\ln (x+1)}\\
dt= \frac{1}{2\sqrt{\ln (x+1)}(x+1)} dx\\
\frac{1}{\sqrt{\ln (x+1)}(x+1)} dx = \frac{dt}{2}\\
\\
\\
**=\lim_{ A\to \infty } \int_{1}^{A} \frac{1}{2} dt = \frac{1}{2}\lim_{ A\to \infty }t|^{A}_{1} = \frac{1}{2} \left(\lim_{ A\to \infty } \sqrt{\ln(A+1)} -\lim_{ A\to \infty } \sqrt{\ln(2) \right) = \frac{1}{2}\left( \infty - \ln2 \right) = \infty}\)
Wykonałem powyższy przykład i chciałbym prosić o sprawdzenie poprawności obliczeń:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{ \infty } \frac{1}{\left( x+1\right) \sqrt{\ln\left( x+1\right) } }dx= \lim_{ A\to \infty } \int_{1}^{A} \frac{1}{\left( x+1\right) \sqrt{\ln\left( x+1\right) } }dx= **}\)
Całkowanie przez podstawienie:
\(\displaystyle{ t=\sqrt{\ln (x+1)}\\
dt= \frac{1}{2\sqrt{\ln (x+1)}(x+1)} dx\\
\frac{1}{\sqrt{\ln (x+1)}(x+1)} dx = \frac{dt}{2}\\
\\
\\
**=\lim_{ A\to \infty } \int_{1}^{A} \frac{1}{2} dt = \frac{1}{2}\lim_{ A\to \infty }t|^{A}_{1} = \frac{1}{2} \left(\lim_{ A\to \infty } \sqrt{\ln(A+1)} -\lim_{ A\to \infty } \sqrt{\ln(2) \right) = \frac{1}{2}\left( \infty - \ln2 \right) = \infty}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 30 gru 2011, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Wykazac rozbieznosc szeregu.
Ta błahostka to
\(\displaystyle{ \lim_{ A\to \infty } \int_{1}^{A} \frac{1}{2} dt}\)
zamiast
\(\displaystyle{ \lim_{ A\to \infty } \int_{1}^{A} 2 dt}\)
tak?
Dziękuję za odpowiedź i przeniesienie tematu do odpowiedniego działu.
\(\displaystyle{ \lim_{ A\to \infty } \int_{1}^{A} \frac{1}{2} dt}\)
zamiast
\(\displaystyle{ \lim_{ A\to \infty } \int_{1}^{A} 2 dt}\)
tak?
Dziękuję za odpowiedź i przeniesienie tematu do odpowiedniego działu.