Rozwiniecie w szereg potegowy.

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Bartuson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 24 sie 2011, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: w-wa
Podziękował: 6 razy

Rozwiniecie w szereg potegowy.

Post autor: Bartuson »

Otrzymac rozwiniecie funkcji w szereg potegowy.
\(\displaystyle{ f\left( x\right)= \int_{0}^{x} \frac{\sin\left( t\right) }{ \sqrt{t} } dt}\)
Potrzebuje podpowiedzi jak zaczac.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Rozwiniecie w szereg potegowy.

Post autor: miki999 »

W czym tkwi trudność?
Bartuson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 24 sie 2011, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: w-wa
Podziękował: 6 razy

Rozwiniecie w szereg potegowy.

Post autor: Bartuson »

Juz widze. zamieniam \(\displaystyle{ \sin\left( t\right)}\) w szereg Maclaurina, ppotem dziele przez \(\displaystyle{ \sqrt{t}}\)
i mam wynik:)
ODPOWIEDZ