Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 6 razy
Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności
Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności szeregu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{\ln n}{n 2^{n} } (x-3)^{n}}\)
Środek dla x=3
przy liczeniu promienia użyłem \(\displaystyle{ \\ R=\frac{1} {\lim_{n\to\infty}\left|{a_{n+1} \over a_n}\right|}}\). i wyszło mi r=3.
Teraz powinienem chyba zbadać zbieżność szeregów:
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{3^{n} \ln n }{n 2^{n} }}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{-3^{n} \ln n }{n 2^{n} }}\)
No i właśnie nie wiem jak to zrobić
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{\ln n}{n 2^{n} } (x-3)^{n}}\)
Środek dla x=3
przy liczeniu promienia użyłem \(\displaystyle{ \\ R=\frac{1} {\lim_{n\to\infty}\left|{a_{n+1} \over a_n}\right|}}\). i wyszło mi r=3.
Teraz powinienem chyba zbadać zbieżność szeregów:
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{3^{n} \ln n }{n 2^{n} }}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{-3^{n} \ln n }{n 2^{n} }}\)
No i właśnie nie wiem jak to zrobić
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 13:42 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Logarytm to \ln.
Powód: Logarytm to \ln.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 6 razy
Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności
Gdy drugi raz policzyłem promień to też mi coś inaczej wyszło:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left| \frac{a _{n+1} }{a _{n} } \right| = \lim_{ n\to \infty } \left( \frac{\ln \left(n+1\right)}{\left(n+1\right)2 ^{n+1} } \cdot \frac{n2 ^{n} }{\ln \left(n\right)}\right) = \lim_{n \to \infty } \left( \frac{n}{\left(n+1\right)2} \cdot \frac{\ln \left(n+1\right)}{\ln \left(n\right)} \right)= \lim_{ n\to \infty } \left( \frac{n}{\left(n+1\right)2}\right) + \lim_{n \to \infty } \left(\frac{\ln \left(n+1\right)}{\ln \left(n\right)}\right) = \frac{1}{2} + 1 = \frac{3}{2}}\)
czyli \(\displaystyle{ r= \frac{2}{3}}\)
Nawet jeżeli to jest ok to nadal nie wiem jak sprawdzić obszar zbieżności.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left| \frac{a _{n+1} }{a _{n} } \right| = \lim_{ n\to \infty } \left( \frac{\ln \left(n+1\right)}{\left(n+1\right)2 ^{n+1} } \cdot \frac{n2 ^{n} }{\ln \left(n\right)}\right) = \lim_{n \to \infty } \left( \frac{n}{\left(n+1\right)2} \cdot \frac{\ln \left(n+1\right)}{\ln \left(n\right)} \right)= \lim_{ n\to \infty } \left( \frac{n}{\left(n+1\right)2}\right) + \lim_{n \to \infty } \left(\frac{\ln \left(n+1\right)}{\ln \left(n\right)}\right) = \frac{1}{2} + 1 = \frac{3}{2}}\)
czyli \(\displaystyle{ r= \frac{2}{3}}\)
Nawet jeżeli to jest ok to nadal nie wiem jak sprawdzić obszar zbieżności.
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2011, o 19:38 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: niepoprawny zapis nawiasów, funkcji trygonometrycznych, działania mnożenia
Powód: niepoprawny zapis nawiasów, funkcji trygonometrycznych, działania mnożenia
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności
Od kiedy to zachodzi taki wzór?\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( \frac{n}{\left(n+1\right)2} \cdot \frac{\ln \left(n+1\right)}{\ln \left(n\right)} \right)= \lim_{ n\to \infty } \left( \frac{n}{\left(n+1\right)2}\right) + \lim_{n \to \infty } \left(\frac{\ln \left(n+1\right)}{\ln \left(n\right)}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 6 razy
Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności
Oj ale głupi liczyłem to pisząc w LaTeXie i pomyliłem z logarytmem.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( \frac{n}{\left(n+1\right)2} \cdot \frac{\ln \left(n+1\right)}{\ln \left(n\right)} \right)= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ r=2}\)
czyli mam do sprawdzenia zbieżność:
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{2^{n} \ln n }{n 2^{n} }}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{-2^{n} \ln n }{n 2^{n} }}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( \frac{n}{\left(n+1\right)2} \cdot \frac{\ln \left(n+1\right)}{\ln \left(n\right)} \right)= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ r=2}\)
czyli mam do sprawdzenia zbieżność:
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{2^{n} \ln n }{n 2^{n} }}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{-2^{n} \ln n }{n 2^{n} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 6 razy
Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności
Tak, masz rację. Problem w tym, że nie wiem jak sprawdzić obszary zbieżności w takim przypadku.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności
No jak, normalnie, zbieżny jest wewnątrz przedziału \(\displaystyle{ (x_0-r,x_0+r)}\) rozbieżny na zewnątrz, a na brzegach trzeba sprawdzać "ręcznie".
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności
\(\displaystyle{ 2^n}\) możesz skrócić przecież, a \(\displaystyle{ (-2)^n=(-1)^n\cdot 2^n}\) i już masz prostsze szeregi.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 6 razy
Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności
Czyli mam:
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{\ln n }{n}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{-1^{n} \ln n }{n}}\)
O ile pierwszy poszedł mi w miarę łatwo z kryterium porównawczego:
\(\displaystyle{ \frac{\ln n}{n} \le \frac{ \sqrt{n} }{n} = \frac{1}{n ^{ \frac{1}{2} } }}\)
Czyli jest rozbieżny.
Ale z drugim nie mogę sobie poradzić. Kryterium d'Alamberta daje 1 jako wynik. Z Leibniza nie mogę skorzystać bo ciąg \(\displaystyle{ a _{n}}\) jest rosnący.
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{\ln n }{n}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } \frac{-1^{n} \ln n }{n}}\)
O ile pierwszy poszedł mi w miarę łatwo z kryterium porównawczego:
\(\displaystyle{ \frac{\ln n}{n} \le \frac{ \sqrt{n} }{n} = \frac{1}{n ^{ \frac{1}{2} } }}\)
Czyli jest rozbieżny.
Ale z drugim nie mogę sobie poradzić. Kryterium d'Alamberta daje 1 jako wynik. Z Leibniza nie mogę skorzystać bo ciąg \(\displaystyle{ a _{n}}\) jest rosnący.
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2011, o 06:39 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności
Nieprawda, możesz użyć tego kryterium.Z Leibniza nie mogę skorzystać bo ciąg a _{n} jest rosnący.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności
Akurat z tego szacowania to nic nie wynika wsk. -> \(\displaystyle{ \ln n\ge \ln 2}\)gobi12 pisze: O ile pierwszy poszedł mi w miarę łatwo z kryterium porównawczego:
\(\displaystyle{ \frac{\ln n}{n} \le \frac{ \sqrt{n} }{n} = \frac{1}{n ^{ \frac{1}{2} } }}\)
Czyli jest rozbieżny.
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 6 razy
Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności
Jak mogę go użyć skoro nawet w tym dziale w warunkach korzystania z tego kryterium jest napisane:bakala12 pisze:Nieprawda, możesz użyć tego kryterium.Z Leibniza nie mogę skorzystać bo ciąg a _{n} jest rosnący.
Niech dany będą ciągi a_n, taki że wyrazy a_n od pewnego miejsca maleją i ciąg ten zbiega do zera.
A przecież \(\displaystyle{ \frac{\ln n}{n}}\) jest malejący dla \(\displaystyle{ 2 \le n \le \infty}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wyznaczyć środek, promień zbieżności oraz obszar zbieżności
Nie ma o jak samemu sobie odpowiedzieć na pytanie (i jeszcze się zastanawiać czy wszystko jest ok).gobi12 pisze:Niech dany będą ciągi a_n, taki że wyrazy a_n od pewnego miejsca maleją i ciąg ten zbiega do zera.
A przecież \(\displaystyle{ \frac{\ln n}{n}}\) jest malejący dla \(\displaystyle{ 2 \le n \le \infty}\)