Witam,
dzisiaj miałem mały problem z dowodem pewnego szeregu liczbowego, czy jest on zbieżny czy też nie.
\(\displaystyle{ \sum (-1)^{n} \frac{1}{n - \ln(n)}}\)
Korzystając z bezwzględnej zbieżności na podstawie kryterium porównawczego widać, że jest on rozbieżny, więc to nic nie dało. Więc chciałem udowodnić to na podstawie kryterium Leibniza, ale widzicie, że trochę trudno.
Więc użyłem tytułowego sprytnego triku:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n - \ln(n)} = \frac{e}{e^{n - \ln(n)}} = \frac{n \cdot e}{e^{n}}}\)
czy mogę to zrobić przy dowodzeniu w podanym wyżej kryterium?
Zbieżność szeregów - korzystanie z "trików"
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brzesko
- Podziękował: 3 razy
Zbieżność szeregów - korzystanie z "trików"
Ostatnio zmieniony 22 sie 2011, o 07:44 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Ort.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę zapoznać się z pkt. 2.7 instrukcji LaTeX-u. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Ort.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Zbieżność szeregów - korzystanie z "trików"
zastosowanie kryterium Leibniza jest dobrym rozwiązaniem w tym przypadku; nie jest trudne do udowodnienia spełnienie odpowiednich założeń.
- Insol3nt
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 20 sie 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 5 razy
Zbieżność szeregów - korzystanie z "trików"
Pewnie koledze chodziło o ten wzór:
\(\displaystyle{ a=e^{\ln(a)}}\)
A czy moje rozwiązanie jest poprawne? Proszę zerknąć
Z kryterium porównawczego chcę udowodnić, że nasz ciąg jest rozbieżny:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n-\ln(n)} \le b_{n}}\)
ciąg \(\displaystyle{ b_{n}}\) musi być rozbieżny, wtedy nasz szereg będzie bezwzględnie rozbieżny.
Mianownik:
\(\displaystyle{ \ln(n)<\ln(n+1) \\
-\ln(n)>-\ln(n+1)\\
n-\ln(n)>n-\ln(n+1)}\)
Licznik:(od n=2)
\(\displaystyle{ 1<n}\)
więc:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n-\ln(n)} \le \frac{n}{n-\ln(n+1)}}\)
Sprawdzam warunek konieczny zbieżności szeregu \(\displaystyle{ b_n}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } \frac{n}{n-\ln(n+1)} = 1 \neq 0}\)
W.K zatem jest niespełniony. Szereg rozbieżny.
Zatem na mocy kryterium porównawczego, nasz szereg jest bezwzględnie rozbieżny.-- 22 sie 2011, o 16:10 --
Może mi ktoś to wytłumaczyć, bo może coś mieszam.
pozdrawiam.
\(\displaystyle{ a=e^{\ln(a)}}\)
A czy moje rozwiązanie jest poprawne? Proszę zerknąć
Z kryterium porównawczego chcę udowodnić, że nasz ciąg jest rozbieżny:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n-\ln(n)} \le b_{n}}\)
ciąg \(\displaystyle{ b_{n}}\) musi być rozbieżny, wtedy nasz szereg będzie bezwzględnie rozbieżny.
Mianownik:
\(\displaystyle{ \ln(n)<\ln(n+1) \\
-\ln(n)>-\ln(n+1)\\
n-\ln(n)>n-\ln(n+1)}\)
Licznik:(od n=2)
\(\displaystyle{ 1<n}\)
więc:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n-\ln(n)} \le \frac{n}{n-\ln(n+1)}}\)
Sprawdzam warunek konieczny zbieżności szeregu \(\displaystyle{ b_n}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } \frac{n}{n-\ln(n+1)} = 1 \neq 0}\)
W.K zatem jest niespełniony. Szereg rozbieżny.
Zatem na mocy kryterium porównawczego, nasz szereg jest bezwzględnie rozbieżny.-- 22 sie 2011, o 16:10 --
skoro widać, że jest on bezwzględnie rozbieżny, to po co sprawdzać czy jest zbieżny warunkowo z kryterium Leibniza?Korzystając z bezwzględnej zbieżności na podstawie kryterium porównawczego widać, że jest on rozbieżny, więc to nic nie dało. Więc chciałem udowodnić to na podstawie kryterium Leibniza, ale widzicie, że trochę trudno.
Może mi ktoś to wytłumaczyć, bo może coś mieszam.
pozdrawiam.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Zbieżność szeregów - korzystanie z "trików"
No niestety, ale jak chcesz coś takiego udowadniać, to nierówność w przeciwną stronę.Z kryterium porównawczego chcę udowodnić, że nasz ciąg jest rozbieżny:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n-\ln(n)} \le b_{n}}\)
A i to, że jest bezwzględnie rozbieżny, to nie znaczy, że jest warunkowo rozbieżny.