Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
-
Insol3nt
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 20 sie 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 5 razy
Post
autor: Insol3nt » 21 sie 2011, o 02:05
Taki oto szereg:
\(\displaystyle{ \sum \frac{n^2-1}{n^2}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \left( 1-\frac{1}{n^2} \right) =1-0=1 \neq 0}\)
Warunek konieczny nie spełniony, więc szereg rozbieżny.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2011, o 02:06 przez
Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.