zbieżność szeregu z cześcią całkowitą.
- Funktor
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 63 razy
zbieżność szeregu z cześcią całkowitą.
\(\displaystyle{ \sum_{1}^{ \infty } \frac{(-1)^{\left\lfloor n\sqrt2 \right\rfloor}}{n}}\)
stawiam tutaj to zadanie jako zagadkę, matematyczne wyzwanie. Chciałem je dać do konkursu ciekawych zadań ale on chyba upadł z miesiąc temu z tego co widzę. Więc do dzieła i życzę miłej zabawy
stawiam tutaj to zadanie jako zagadkę, matematyczne wyzwanie. Chciałem je dać do konkursu ciekawych zadań ale on chyba upadł z miesiąc temu z tego co widzę. Więc do dzieła i życzę miłej zabawy
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
zbieżność szeregu z cześcią całkowitą.
Jest zbieżny, co można uzasadnić korzystając brutalnie z jakichś nietrywialnych teorioliczbowych wyników (nierówność Koksmy-Hlawki i szczegóły dot. rozmieszczenia elementów ciągu \(\displaystyle{ \{n\alpha\}_{n=1}^{\infty},}\) dla \(\displaystyle{ \alpha}\) niewymiernych), które pokazują, że:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{N}(-1)^{[n\sqrt{2}]} = O(N^{\varepsilon}),}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ \varepsilon > 0}\) (nam wystarczy pokazać to dla pewnego \(\displaystyle{ \varepsilon < 1}\) i zastosować kryterium Dirichleta).
Istnieje do tego jakieś zapisane elementarne rozwiązanie?
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{N}(-1)^{[n\sqrt{2}]} = O(N^{\varepsilon}),}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ \varepsilon > 0}\) (nam wystarczy pokazać to dla pewnego \(\displaystyle{ \varepsilon < 1}\) i zastosować kryterium Dirichleta).
Istnieje do tego jakieś zapisane elementarne rozwiązanie?
- Funktor
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 63 razy
zbieżność szeregu z cześcią całkowitą.
na pewno bardziej elementarne niż twoje sugestie czy spisane.. powiedzmy że znam osobę która jest wstanie z miejsca je odtworzyć ( ja kiedyś widziałem szkic ale go nie odtworzę). Ale czekam dalej ;]
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
zbieżność szeregu z cześcią całkowitą.
O, tutaj koledzy coś kombinowali. Jest tam chyba elementarne rozumowanie (czyli rzeczywiście dałoby się), ale nie mam już czasu tego czytać, bo pojutrze egzamin.
- Funktor
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 63 razy
zbieżność szeregu z cześcią całkowitą.
Rozwiązanie którego oczekuje ma być dostępne ( przynajmniej jeśli chodzi o aparat ) dla studenta 1 roku porządnych studiów matematycznych. ;] więc twierdzenia ergodyczne odpadają ;] Zresztą zadanie zostało zaczerpnięte z zadań dla 1 roku matematyki na mimuw. na prawdę nikt nie potrafi? Hmm nie bez powodu ponoć to zadanie zrobiły przez 20 lat 2 osoby
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
zbieżność szeregu z cześcią całkowitą.
Przecież ostatnie rozwiązanie Macieja87 z wzmiankowanego przez maxa tematu wykorzystuje aparat dostępny studentowi pierwszego roku.
Jak to jest dla studentów pierwszego roku, to pewnie jest to zadanie z gwiazdką od Kuczmy.
Jak to jest dla studentów pierwszego roku, to pewnie jest to zadanie z gwiazdką od Kuczmy.
- Funktor
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 21 gru 2009, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 63 razy
zbieżność szeregu z cześcią całkowitą.
Nie, od Krycha ;]-- 3 lip 2011, o 22:56 --Hmm no faktycznie. swoją droga jak poznam rozwiązanie autorskie, to je tutaj wyłożę.
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
zbieżność szeregu z cześcią całkowitą.
U nas na pierwszym roku można było dostać czymś takim:
14735.htm
Swoją drogą chętnie zobaczyłbym publikację, o której pisze Maciej na końcu tego posta.
14735.htm
Swoją drogą chętnie zobaczyłbym publikację, o której pisze Maciej na końcu tego posta.