zbieżność szeregu - metoda D'Alemberta

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
kaelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 12 gru 2010, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pol
Podziękował: 9 razy

zbieżność szeregu - metoda D'Alemberta

Post autor: kaelo »

Proszę o pomoc z zrobieniem tego przykładu. Pewnie chodzi w nim o to żeby skrócić silnie ale nie potrafię tego zrobić przez tego plusa .

\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{(2n)!+ 2^{n} }{ n^{2n} }}\)

Z góry dziękuję za odpowiedź
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

zbieżność szeregu - metoda D'Alemberta

Post autor: Althorion »

Skoro tak, to może łatwiej Ci będzie rozbić na dwa szeregi i wtedy liczyć.
kaelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 12 gru 2010, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pol
Podziękował: 9 razy

zbieżność szeregu - metoda D'Alemberta

Post autor: kaelo »

Rozbić tzn.: \(\displaystyle{ \frac{(2n)! }{ n^{2n} } i \frac{ 2^{n} }{ n^{2n} }}\)?

to nie zmieni ich zbieżności?
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

zbieżność szeregu - metoda D'Alemberta

Post autor: Althorion »

Nie. Jeżeli obydwa będą zbieżne, to ich suma też będzie.
ODPOWIEDZ