Proszę o pomoc w obliczeniu tejże granicy:
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{ 2^{n} + 4^{n} }}\)
Jako dodatkowe polecenie jest prośba o zapis, do czego dąży \(\displaystyle{ \sqrt[n]{3} -}\) nie bardzo rozumiem, o co tutaj twórcy zadania chodziło, proszę równocześnie o wyjaśnienia
Obliczenie granicy ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 5 razy
Obliczenie granicy ciągu
Czyli wystarczy napisać, że \(\displaystyle{ \sqrt[n]{3}-}\) dąży do +\(\displaystyle{ \infty}\)?
I dlaczego właściwie 3 a nie \(\displaystyle{ 3^{n}}\)? i co to za minus? chodzi o zbliżanie się do tej liczby z lewej strony???
Jeśli możesz, proszę Cię bardzo rozpisz twierdzenie o trzech ciągach, bo kompletnie nie wiem jak się za to zabrać...
I dlaczego właściwie 3 a nie \(\displaystyle{ 3^{n}}\)? i co to za minus? chodzi o zbliżanie się do tej liczby z lewej strony???
Jeśli możesz, proszę Cię bardzo rozpisz twierdzenie o trzech ciągach, bo kompletnie nie wiem jak się za to zabrać...
Ostatnio zmieniony 24 cze 2011, o 12:25 przez strykul, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Obliczenie granicy ciągu
głupotastrykul pisze:Czyli wystarczy napisać, że \(\displaystyle{ \sqrt[n]{3}-}\) dąży do +\(\displaystyle{ \infty}\)?
podstaw kolejno pod \(\displaystyle{ n}\) 1,2,3,4,5,6,7 i zobacz do czego to dąży
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 5 razy
Obliczenie granicy ciągu
I dlaczego właściwie 3 a nie \(\displaystyle{ 3^{n}}\) ? i co to za minus? chodzi o zbliżanie się do tej liczby z lewej strony???
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 28 sty 2011, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Web/Lbn
- Pomógł: 5 razy
Obliczenie granicy ciągu
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{3}}\) Dąży do 1, (\(\displaystyle{ \sqrt[n]{a}}\), gdzie \(\displaystyle{ a > 0}\), a \(\displaystyle{ n \rightarrow \infty}\), zawsze dązy do 1). Do trzech ciągów weż \(\displaystyle{ 4^{n}}\), i \(\displaystyle{ 4^{n} + 4^{n}}\). Nie wiem o co chodzi ci z tym minusem po.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 5 razy
Obliczenie granicy ciągu
Dziękuję, twierdzenie już sobie rozpisałem, minus widać znalazł się tam przypadkiem ... przepraszam, że pokazuję taką głupotę, ale czasami jak nie załapie czegoś od razu, to tak mnie to męczy...
Dziękuję za pomoc
Dziękuję za pomoc