Szereg z sinusem
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
Szereg z sinusem
Dobry wieczór
Przedstawiam 2 sprawiające mi problem szeregi. wiem że pierwszys jest "zbieżny jako przemienny i spełnia kryterium Leibniza", a drugi "rozbieżny".
\(\displaystyle{ \sum_{ \infty }^{n=1} \sin \left( n+ \frac{1}{n} \right) \pi \\
\\
\sum_{ \infty }^{n=1} \sin 2 \left( n+ \frac{1}{n} \right) \pi \\
\text{próbowałem tak}
\left| \sin{n}\right| \le 1 \\
\text{z czego by wynikało że oba są bezwzględnie rozbieżne ? dlaczego tak nie mogę ?}}\)
Dziękuje
Przedstawiam 2 sprawiające mi problem szeregi. wiem że pierwszys jest "zbieżny jako przemienny i spełnia kryterium Leibniza", a drugi "rozbieżny".
\(\displaystyle{ \sum_{ \infty }^{n=1} \sin \left( n+ \frac{1}{n} \right) \pi \\
\\
\sum_{ \infty }^{n=1} \sin 2 \left( n+ \frac{1}{n} \right) \pi \\
\text{próbowałem tak}
\left| \sin{n}\right| \le 1 \\
\text{z czego by wynikało że oba są bezwzględnie rozbieżne ? dlaczego tak nie mogę ?}}\)
Dziękuje
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 23:17 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów.
Powód: Poprawa wiadomości - skalowanie nawiasów.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
Szereg z sinusem
w pierwszym wg mnie tak bo \(\displaystyle{ n \in N}\) zatem \(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \sin \left(n+ \frac{1}{n} \right)\pi \to0}\)
a w drugim będzie tak samo.
a w drugim będzie tak samo.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 23:54 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu - skalowanie nawiasów.
Powód: Poprawa zapisu - skalowanie nawiasów.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
Szereg z sinusem
\(\displaystyle{ n \in N \text{? jeśli tak to:}\ \sin(n\pi+x) \ oraz \ \sin(2n\pi+x) \text{wydają mi się być równe} \ \sin{x}}\)Lorek pisze:Może warto skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ \sin (n\pi+x)=(-1)^n\sin x}\) oraz \(\displaystyle{ \sin( 2n\pi+x)=\sin x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 12 sty 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KrK
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 1 raz
Szereg z sinusem
aha ! rozumiem ! tak tak !
teraz się jeszcze zastanawiam jak z tego skorzystać... tak ! chyba rozumiem...
moim x jest \(\displaystyle{ \frac{\pi}{n}}\)
wtedy 1 szereg spełnia wszystkie kryteria Leibniza.
2 szereg nie ma \(\displaystyle{ (-1)^{n}}\) bo ta 2-ójka sprawia, że będzie zawsze że tak powiem - parzyste \(\displaystyle{ \pi}\) i zawsze będzie \(\displaystyle{ sin( \frac{\pi}{n} )}\) a to zrobię za pomocą aksjo.. jakiegoś tam - chodzi mi oto, że policzę szereg \(\displaystyle{ b_{n}= \frac{\pi}{n}}\) a z tego dostanę z Dirychleta, że jest rozbieżny czyli tamten też jest rozbieżny !
Zgadza się ?
Dziękuje, nie wiedziałem, że jest takie coś \(\displaystyle{ \sin(n\pi+x)....}\)
mogę tu gdzieś znaleźć więcej takich.. udogodnień ?
teraz się jeszcze zastanawiam jak z tego skorzystać... tak ! chyba rozumiem...
moim x jest \(\displaystyle{ \frac{\pi}{n}}\)
wtedy 1 szereg spełnia wszystkie kryteria Leibniza.
2 szereg nie ma \(\displaystyle{ (-1)^{n}}\) bo ta 2-ójka sprawia, że będzie zawsze że tak powiem - parzyste \(\displaystyle{ \pi}\) i zawsze będzie \(\displaystyle{ sin( \frac{\pi}{n} )}\) a to zrobię za pomocą aksjo.. jakiegoś tam - chodzi mi oto, że policzę szereg \(\displaystyle{ b_{n}= \frac{\pi}{n}}\) a z tego dostanę z Dirychleta, że jest rozbieżny czyli tamten też jest rozbieżny !
Zgadza się ?
Dziękuje, nie wiedziałem, że jest takie coś \(\displaystyle{ \sin(n\pi+x)....}\)
mogę tu gdzieś znaleźć więcej takich.. udogodnień ?
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Szereg z sinusem
No nie wiem czy to jest prawda.adamss1936 pisze:w pierwszym wg mnie tak bo \(\displaystyle{ n \in N}\) zatem \(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \sin \left(n+ \frac{1}{n} \right)\pi \to0}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Szereg z sinusem
Za pomocą aksjomatu to raczej nie, ale dobrze kombinujeszza pomocą aksjo.. jakiegoś tam
Z Dirichleta? Może po prostu z tego że to jest szereg harmoniczny, tyle że pomnożony przez \(\displaystyle{ \pi}\).chodzi mi oto, że policzę szereg \(\displaystyle{ b_{n}= \frac{\pi}{n}}\) a z tego dostanę z Dirychleta, że jest rozbieżny czyli tamten też jest rozbieżny !
Jak będziesz szukał to możesz wiele znaleźćmogę tu gdzieś znaleźć więcej takich.. udogodnień ?
wszamol, jak to \(\displaystyle{ \pi}\) jest w argumencie sinusa, a z wcześniejszych postów wynika, że jest, to to jest prawda.
-
- Użytkownik
- Posty: 490
- Rejestracja: 7 maja 2009, o 22:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 64 razy
Szereg z sinusem
A ja ciągle patrzę jakby był poza sinusem Jeśli jest w środku to ok, sorki za zamieszanie ;pLorek pisze: wszamol, jak to \(\displaystyle{ \pi}\) jest w argumencie sinusa, a z wcześniejszych postów wynika, że jest, to to jest prawda.