Rozwinąć w szereg Maclaurina
- patryk007
- Użytkownik
- Posty: 427
- Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwinąć w szereg Maclaurina
Rozwinąć w szereg Maclaurina funkcję \(\displaystyle{ f(x)=x\cdot\sinh{(x)}}\)
Ostatnio zmieniony 20 cze 2011, o 16:19 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Rozwinąć w szereg Maclaurina
Możesz najpierw rozwinąć funkcję \(\displaystyle{ \sinh x,}\) chociażby korzystając z rozwinięcia \(\displaystyle{ e^x.}\)
Dalej chyba wiadomo co robić.
Dalej chyba wiadomo co robić.
- patryk007
- Użytkownik
- Posty: 427
- Rejestracja: 1 kwie 2006, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Rozwinąć w szereg Maclaurina
Sorry, coś mi się pomyliło. Chodziło o funkcję \(\displaystyle{ f(x)=x\cdot \arcsin{(x)}}\).
Zróżniczkowałem to i wyszło \(\displaystyle{ f'(x)=\frac{1}{\sqrt{1-x^2}}}\) i nie bardzo wiem jak to zapisać w postaci szeregu...-- 23 czerwca 2011, 01:40 --Nikt nie wie?
Zróżniczkowałem to i wyszło \(\displaystyle{ f'(x)=\frac{1}{\sqrt{1-x^2}}}\) i nie bardzo wiem jak to zapisać w postaci szeregu...-- 23 czerwca 2011, 01:40 --Nikt nie wie?