zbieżności szeregu (kryterium porównawczeg)

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
lukasnk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 lip 2009, o 11:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

zbieżności szeregu (kryterium porównawczeg)

Post autor: lukasnk »

Witam. Chodzi mi dokładnie o poniższy przykład
\(\displaystyle{ \sum_{ n=1}^{\infty} \frac{2+cosn}{n}}\)
rozpisuje je tak
\(\displaystyle{ \sum_{ n=1}^{\infty} \frac{2}{n} + \sum_{n=1 }^{\infty} \frac{cosn}{n}}\)
Nie wiem, czy dobrze myślę, ale \(\displaystyle{ \sum_{ n=1}^{\infty} \frac{2}{n}}\) jest zbieżny, a co do \(\displaystyle{ \sum_{n=1 }^{\infty} \frac{cosn}{n}}\) to nie wiem wogóle jak je ruszyć.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

zbieżności szeregu (kryterium porównawczeg)

Post autor: luka52 »

Źle, z kryt. Leibniza szereg z kosinusem jest zbieżny, a ten pierwszy nie. Jednak przykład wystarczy tak rozwiązać:
\(\displaystyle{ \sum_{ n=1}^{+\infty} \frac{2+\cos n}{n} \ge \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{1}{n}}\)
Po prawej jest szereg harmoniczny - rozbieżny, zatem i badany szereg jest rozbieżny.
lukasnk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 lip 2009, o 11:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

zbieżności szeregu (kryterium porównawczeg)

Post autor: lukasnk »

kryt. Leibniza jeszcze nie miałem, jednak czy mógłbyś mi powiedzieć dlaczego akurat taką wartość podstawiłeś ? \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{1}{n}}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

zbieżności szeregu (kryterium porównawczeg)

Post autor: luka52 »

Ponieważ \(\displaystyle{ \forall n \in \mathbb{N} : 2 + \cos n \ge 1}\).
lukasnk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 14 lip 2009, o 11:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

zbieżności szeregu (kryterium porównawczeg)

Post autor: lukasnk »

dzieki, za pomoc.
ODPOWIEDZ