Oblicz granice ciągu
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 kwie 2011, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Oblicz granice ciągu
oblicz granice \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }(2n- \sqrt{4n ^{2}+3n+5 }}\) .Wiecie jakim to sposobem najlatwiej zrobic?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 kwie 2011, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Oblicz granice ciągu
wiec bedzie tak?\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{(2n- \sqrt{4n ^{2}+3n+5) }*(2n+ \sqrt{4n ^{2}+3n+5) } }{(2n+ \sqrt{4n ^{2}+3n+5) } }}\) i co dalej z tym zrobic? bo nie mam pojecia
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Oblicz granice ciągu
w liczniku masz wzór skróconego mnożenia...
więc jak już go zastosujesz, to licznik i mianownik dzielisz przez największą potęgę czyli : \(\displaystyle{ n}\)
więc jak już go zastosujesz, to licznik i mianownik dzielisz przez największą potęgę czyli : \(\displaystyle{ n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 kwie 2011, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Oblicz granice ciągu
\(\displaystyle{ \frac{4n ^{2}- {4n ^{2}+3n+5 } }{2n+ \sqrt{4n ^{2}+3n+5 }}}\) i podzielic przez n
\(\displaystyle{ \frac{ 3+ \frac{5}{n} }{2+ \sqrt{4n+3+ \frac{5}{n} }}}\) i co dalej? bo chyba z tego jeszcze wyniku nie mam?
\(\displaystyle{ \frac{ 3+ \frac{5}{n} }{2+ \sqrt{4n+3+ \frac{5}{n} }}}\) i co dalej? bo chyba z tego jeszcze wyniku nie mam?
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Oblicz granice ciągu
no nie masz.. bo źle zrobiłeś..
przecież jeżeli dzielisz przez \(\displaystyle{ n}\) to pod pierwiastkiem dzielisz przez \(\displaystyle{ n^2}\)
przecież jeżeli dzielisz przez \(\displaystyle{ n}\) to pod pierwiastkiem dzielisz przez \(\displaystyle{ n^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 kwie 2011, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Oblicz granice ciągu
\(\displaystyle{ \frac{ 3+ \frac{5}{n} }{2+ \sqrt{4+3n+ \frac{5}{n ^{2} } }}}\) no wiec tak? i co z tym?wynik to \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) ?
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Oblicz granice ciągu
Mi wyszło \(\displaystyle{ -\frac{3}{4}}\) W liczniku musisz zmienić znaki na przeciwne wyrażenia \(\displaystyle{ b}\). W mianownik literówka, masz 3n, a powinno być \(\displaystyle{ \frac{5}{n}}\) co w sumie nie wpływa na wynik. Zrób korektę i wynik masz od ręki.
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Oblicz granice ciągu
Korzystamy ze wzoru:
\(\displaystyle{ a-b=\frac{a^{2}-b^{2}}{a+b}}\)
podstawiamy:
\(\displaystyle{ \frac{4n^2-4n^2-3n-5}{2n+\sqrt{{4n^{2}+3n+5}}}=\frac{-3n-5 / \div n}{2n / \div n+\sqrt{{4n^{2}+3n+5} \div n^2}}=\frac{-3-\frac{5}{n}}{2+\sqrt{4+\frac{3}{n}+\frac{5}{n^2}}}=-\frac{3}{4}}\)
Pominąłem symbol granicy.
\(\displaystyle{ a-b=\frac{a^{2}-b^{2}}{a+b}}\)
podstawiamy:
\(\displaystyle{ \frac{4n^2-4n^2-3n-5}{2n+\sqrt{{4n^{2}+3n+5}}}=\frac{-3n-5 / \div n}{2n / \div n+\sqrt{{4n^{2}+3n+5} \div n^2}}=\frac{-3-\frac{5}{n}}{2+\sqrt{4+\frac{3}{n}+\frac{5}{n^2}}}=-\frac{3}{4}}\)
Pominąłem symbol granicy.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 8 kwie 2011, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław/Sbtk
- Podziękował: 1 raz
Oblicz granice ciągu
dzięki;>
-- 8 kwi 2011, o 10:50 --
248323.htm mógłbyś zajrzeć?;>>-- 8 kwi 2011, o 11:00 --wysokość stożka podzielono na trzy równe odcinki i przez punkty podziału przeprowadzono płaszcz równoległe do podstawy oblicz stosunki objętości trzech brył.
widziałam rozwiązanie i je rozumeim tylko dlaczego te powstałe bryły traktuję jako trzy stożki, chociaż to nie są stożki????????????
-- 8 kwi 2011, o 10:57 --
?????????????????;(
-- 8 kwi 2011, o 10:50 --
248323.htm mógłbyś zajrzeć?;>>-- 8 kwi 2011, o 11:00 --wysokość stożka podzielono na trzy równe odcinki i przez punkty podziału przeprowadzono płaszcz równoległe do podstawy oblicz stosunki objętości trzech brył.
widziałam rozwiązanie i je rozumeim tylko dlaczego te powstałe bryły traktuję jako trzy stożki, chociaż to nie są stożki????????????
-- 8 kwi 2011, o 10:57 --
?????????????????;(