szereg harmoniczny
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
szereg harmoniczny
Podać dwa dowody rozbieżności szeregu harmonicznego.
Jakie to mogą być dowody?... Z żadnego kryterium raczej nie poleci(czyt. d'Ala. Cauchy'ego, ilorazowe,calkowe...)
Pewnie inaczej do tego trzeba podejść, ale jak?
Jakie to mogą być dowody?... Z żadnego kryterium raczej nie poleci(czyt. d'Ala. Cauchy'ego, ilorazowe,calkowe...)
Pewnie inaczej do tego trzeba podejść, ale jak?
szereg harmoniczny
Lenistwo boli? W google wystarczy hasło wpisać. Na Ważniaku masz dowód. Na forum masę dowodów. W książkach różnych...no naprawdę
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
szereg harmoniczny
chyba całkowe, bo wychodzi \(\displaystyle{ \ln(n)}\) wiec nieskończoność.tak?
a drugi dowód?
Bez takiego długiego rozpisywania, co widziałem na innych stronach.
a drugi dowód?
Bez takiego długiego rozpisywania, co widziałem na innych stronach.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2021, o 21:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
szereg harmoniczny
Można pokazać rozbieżność tego szeregu w taki oto sposób:
Przypuśćmy, że szereg harmoniczny jest zbieżny.\(\displaystyle{ \lim s_n=s}\). Wtedy \(\displaystyle{ \lim s_{2n}-s_n=0}\). Jednak:
\(\displaystyle{ s_{2n}-s_n=\frac{1}{n+1}+...+\frac{1}{2n} \ge n \cdot \frac{1}{2n}=\frac{1}{2}}\).
Sprzeczność z tym, że \(\displaystyle{ \lim(s_{2n}-s_n)=0}\).
Przypuśćmy, że szereg harmoniczny jest zbieżny.\(\displaystyle{ \lim s_n=s}\). Wtedy \(\displaystyle{ \lim s_{2n}-s_n=0}\). Jednak:
\(\displaystyle{ s_{2n}-s_n=\frac{1}{n+1}+...+\frac{1}{2n} \ge n \cdot \frac{1}{2n}=\frac{1}{2}}\).
Sprzeczność z tym, że \(\displaystyle{ \lim(s_{2n}-s_n)=0}\).
Ostatnio zmieniony 23 sty 2021, o 21:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 16 sty 2011, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Somewhere
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 4 razy
szereg harmoniczny
Można też rozpisać kolejne wyrazy, pogrupować itd. (patrz dowód Mikołaja z Oresme)
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
szereg harmoniczny
\(\displaystyle{ s_{2n}-s_n=\frac{1}{n+1}+...+\frac{1}{2n} \ge n \cdot \frac{1}{2n}=\frac{1}{2}}\)
jak to rozpisales?
jak to rozpisales?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2021, o 21:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
szereg harmoniczny
tego jak rozpisałeś \(\displaystyle{ s_{2n}-s_n}\) lewa strona nierównosci, a potem to całość pomnożona przez \(\displaystyle{ n}\)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2021, o 21:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
szereg harmoniczny
no to \(\displaystyle{ \frac{1}{n+1}+...+\frac{1}{2n} \ge n \cdot \frac{1}{2n}}\), wynika stąd, że biorę najmniejszy składnik sumy po lewej stronie i mnożę przez ilość składników \(\displaystyle{ n}\) stąd na pewno nierówność jest spełniona, a dalej prowadzi to do sprzeczności.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
szereg harmoniczny
Można też nie wprost: załóżmy, że szereg harmoniczny jest zbieżny i oznaczmy sumę przez \(\displaystyle{ q.}\) Wtedy
\(\displaystyle{ q=\sum_{n=1}^{+\infty} \frac{1}{n} = \sum_{n=1}^{+\infty} \left( \frac{1}{2n-1} + \frac{1}{2n} \right) > \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{1}{2n} + \frac{1}{2n} = \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{1}{n} = q}\)
Sprzeczność.
\(\displaystyle{ q=\sum_{n=1}^{+\infty} \frac{1}{n} = \sum_{n=1}^{+\infty} \left( \frac{1}{2n-1} + \frac{1}{2n} \right) > \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{1}{2n} + \frac{1}{2n} = \sum_{n=1}^{+\infty} \frac{1}{n} = q}\)
Sprzeczność.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11378
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
Re: szereg harmoniczny
\(\displaystyle{ 1+ \frac{1}{2} + \frac{1}{3}+...+ \frac{1}{2^n -1} > \frac{n}{2} }\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: szereg harmoniczny
Jak już ten temat został podbity, to z nierówności
\(\displaystyle{ x> \ln(1+x), \ x>0}\) można łatwo wycisnąć
\(\displaystyle{ H_{2n-1}>\ln n}\):
wystarczy dodać stronami takie nierówności dla \(\displaystyle{ x=1, \ \frac{1}{2}, \ldots \frac{1}{2n-1}}\) i skorzystać z tego, że suma logarytmów to logarytm iloczynu.
\(\displaystyle{ x> \ln(1+x), \ x>0}\) można łatwo wycisnąć
\(\displaystyle{ H_{2n-1}>\ln n}\):
wystarczy dodać stronami takie nierówności dla \(\displaystyle{ x=1, \ \frac{1}{2}, \ldots \frac{1}{2n-1}}\) i skorzystać z tego, że suma logarytmów to logarytm iloczynu.
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: szereg harmoniczny
Z tw. Lagrange'a
`\ln n - \ln(n-1)=1/\xi>1/n`
Dodajemy stronami i już
Dodano po 1 dniu 10 godzinach 45 minutach 57 sekundach:
To odkryłem przed chwilą w Elementary inequalities Mitrinovica:
Pokazać, że dla dowolnego `n>1` zachodzi
Stąd wynika natychmiast rozbieżność szeregu harmonicznego.
`\ln n - \ln(n-1)=1/\xi>1/n`
Dodajemy stronami i już
Dodano po 1 dniu 10 godzinach 45 minutach 57 sekundach:
To odkryłem przed chwilą w Elementary inequalities Mitrinovica:
Pokazać, że dla dowolnego `n>1` zachodzi
\(\displaystyle{ \frac1n+\frac{1}{n+1}+\dots+\frac{1}{n^2}>1}\)
Prosty dowód zostawiam chętnym.Stąd wynika natychmiast rozbieżność szeregu harmonicznego.