Cześć,
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{5^{ \sqrt{n} }}}\)
muszę zbadać zbieżność wiem że:
\(\displaystyle{ \sqrt{n} < n}\) ale to nic nie daje przy porównaniu z \(\displaystyle{ \frac{1}{5^{n}}}\)
Jakieś pomysły?
pozdrawiam
Szereg pierwiastek z n w potędze
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Szereg pierwiastek z n w potędze
dAlambert jest za słaby tutaj (działa tylko gdy szereg zachowuje się geometrycznie). Ale są dwie inne opcje (ja znam dwie) i obie się nieco brzydkie:
1) najpierw kryterium zagęszczania a potem Cauchy albo dAlambert
2) dla odpowiednio dużych n: \(\displaystyle{ 5^{\sqrt{n}}>n^2}\) i porównawcze
1) najpierw kryterium zagęszczania a potem Cauchy albo dAlambert
2) dla odpowiednio dużych n: \(\displaystyle{ 5^{\sqrt{n}}>n^2}\) i porównawcze
-
- Użytkownik
- Posty: 129
- Rejestracja: 2 sty 2011, o 14:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 170
- Podziękował: 6 razy
Szereg pierwiastek z n w potędze
Znasz inne kryteria tylko to o którym napisałem wyglądało najbardziej obiecująco, tamte kiepsko wyszły (d'Alemberta = 1 czyli nic nie wyszło) dlatego o tym nawet nie wspominałem z Cauch-ego podobnie zaraz sprawdzę podpowiedzi Zordona.