obliczyć granicę

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
cooz_man
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 12 maja 2008, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

obliczyć granicę

Post autor: cooz_man »

Policz granice korzystając z twierdzeń o arytmetyce ciągów.Pomorzecie?
1) \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{ \sqrt[3]{ n^{2} +1} }{n}}\)
2) \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{ n^{3}+2 n^{2}+1 }{n-3 n^{3} }}\)
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

obliczyć granicę

Post autor: rtuszyns »

a) \(\displaystyle{ 0}\)
b) \(\displaystyle{ -\frac{1}{3}}\)
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

obliczyć granicę

Post autor: xanowron »

PomoŻemy.
W pierwszym spróbuj podzielić licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ n}\), a w drugim przez \(\displaystyle{ n^3}\), powinno wyjść.
ODPOWIEDZ