Zbieżność szeregu (cos)

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
MgielkaCuba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 18 paź 2007, o 21:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 22 razy

Zbieżność szeregu (cos)

Post autor: MgielkaCuba »

Hej, mam mały problem, mam przykład :
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } cos( \frac{ \pi }{4} + \frac{1}{n} )}\)

teraz tak, czy mogę to sibe zrobić jako sume szeregów?
np
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } cos( \frac{ \pi }{4} )}\) jest ograniczony przez 1 i -1 tak samo
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } cos( \frac{1}{n} )}\)

tylko co to mi daje ?
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Zbieżność szeregu (cos)

Post autor: Gacuteek »

Nie możesz \(\displaystyle{ cos( \frac{ \pi }{4} + \frac{1}{n} ) \neq cos( \frac{ \pi }{4} )+cos( \frac{1}{n} )}\)

Jeżeli badasz zbieżność to najpierw sprawdź warunek konieczny
ODPOWIEDZ