obliczyc granice ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
darphus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 25 paź 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 2 razy

obliczyc granice ciągu

Post autor: darphus »

\(\displaystyle{ bn= \sqrt[n]{2 ^{n}+ \frac{1}{3 ^{n} } }}\)
lubiepiwo7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 3 gru 2010, o 22:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: sadsadas
Podziękował: 1 raz

obliczyc granice ciągu

Post autor: lubiepiwo7 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{3^n} \rightarrow 0}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[n]{2^{n}} \rightarrow 2}\)

ja bym tak to widział. nie wiem czy jest do poprawne.
darphus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 25 paź 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 2 razy

obliczyc granice ciągu

Post autor: darphus »

to jest raczej równanie 3 ciągów, pomoże ktoś?
miodzio1988

obliczyc granice ciągu

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ 2 ^{n} \le 2 ^{n}+ \frac{1}{3 ^{n} } \le 2 ^{n} +2 ^{n}}\)
darphus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 25 paź 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 2 razy

obliczyc granice ciągu

Post autor: darphus »

a czemu bez pierwiastkow? i jaka wyjdzie granica?
miodzio1988

obliczyc granice ciągu

Post autor: miodzio1988 »

No to nałóż sobie pierwiastki.

Granica wyjdzie jak ją policzysz.
darphus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 25 paź 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 2 razy

obliczyc granice ciągu

Post autor: darphus »

ale \(\displaystyle{ \sqrt[n]{2 ^{n} }}\) czyli w tej postaci to zostawie bo co z tym moge zrobic.
miodzio1988

obliczyc granice ciągu

Post autor: miodzio1988 »

Musisz teraz granice policzyć. Tak jak to mówi tw o 3 ciągach
darphus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 25 paź 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 2 razy

obliczyc granice ciągu

Post autor: darphus »

\(\displaystyle{ \sqrt[n]{2 ^{n} } \le \sqrt[n]{2 ^{n}+ \frac{1}{3 ^{n} } } \le \sqrt[n]{2 ^{n} +2 ^{n} } }= \sqrt[n]{2 \cdot 2 ^{n} }= \sqrt[n]{2} \cdot \sqrt[n]{2 ^{n} }= \sqrt[n]{2 ^{n} }}\)

Tak to ma byc?
miodzio1988

obliczyc granice ciągu

Post autor: miodzio1988 »

Ostatnia równość nie jest prawdziwa. Masz przejść do granicy przed tą równością
darphus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 25 paź 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 2 razy

obliczyc granice ciągu

Post autor: darphus »

\(\displaystyle{ \sqrt[n]{2 ^{n} } \le \sqrt[n]{2 ^{n}+ \frac{1}{3 ^{n} } } \le \sqrt[n]{2 ^{n} +2 ^{n} } }= \sqrt[n]{2 \cdot 2 ^{n} }= \sqrt[n]{2 ^{n} }}\)
o to Ci chodziło?
miodzio1988

obliczyc granice ciągu

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Równość za zbieganie to są 2 inne rzeczy
darphus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 25 paź 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 2 razy

obliczyc granice ciągu

Post autor: darphus »

to nie wiem;/
miodzio1988

obliczyc granice ciągu

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ 2 \leftarrow \sqrt[n]{2 ^{n} } \le \sqrt[n]{2 ^{n}+ \frac{1}{3 ^{n} } } \le \sqrt[n]{2 ^{n} +2 ^{n} } }= \sqrt[n]{2 \cdot 2 ^{n} } \rightarrow 2 \cdot 1}\)
darphus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 25 paź 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 2 razy

obliczyc granice ciągu

Post autor: darphus »

Wielkie dzięki!
ODPOWIEDZ