Zbieżność szeregu z przemiennego

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
Blajsero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 wrz 2010, o 23:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:

Zbieżność szeregu z przemiennego

Post autor: Blajsero »

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } (-1)^{n} \frac{ \sqrt{n} \sin(n)}{2n^{2}+3}}\)

Nie mam zielonego pojęcia jak to ruszyć, bezwzględna zbieżnośc mi nie pasuje, kombinowałem z kryterium porównawczym, ale majoranta wychodzi mi rozbieżna co mnie nie urządza. Kryterium Leibniza raczej tez nie bardzo.

Więc zwracam sie do Was z pytaniem, jak to rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2010, o 17:24 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
pipol

Zbieżność szeregu z przemiennego

Post autor: pipol »

\(\displaystyle{ \left| (-1)^n \frac{\sqrt{n} \sin n}{2n^2 +3}\right| \le \frac{1}{2}\cdot\frac{1}{n^{\frac{3}{2}}}}\)
ODPOWIEDZ