szereg macluarina i przedział zbieznosci

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
karolina109
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 4 razy

szereg macluarina i przedział zbieznosci

Post autor: karolina109 »

funkcje \(\displaystyle{ f(x)= \frac{ x^{10} }{1-x}}\) rozwinąć w szereg Macluraina. wyznaczyć przedział zbieżności.-- 2 wrz 2010, o 18:01 --\(\displaystyle{ x^{10}\cdot \sum_{n=0}^{\infty}x^n=x^{10}(x^0+x^1+x^2+x^3+...)=x^{10}+x^{11}+x^{12}+...}\)rozwinełam w szereg dobrze??
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

szereg macluarina i przedział zbieznosci

Post autor: Mikolaj9 »

Tak.
karolina109
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 4 razy

szereg macluarina i przedział zbieznosci

Post autor: karolina109 »

a jak teraz obliczyc przedział zbieznosci??
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

szereg macluarina i przedział zbieznosci

Post autor: Mikolaj9 »

Ze wzoru:
karolina109
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 476
Rejestracja: 30 gru 2009, o 08:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 4 razy

szereg macluarina i przedział zbieznosci

Post autor: karolina109 »

którego wzoru to najlepiej policzyc??
ODPOWIEDZ