zbadaj zbieżność szeregu. stosuję kryterium d"alemberta
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2^{n}}{(n+2)!}}\)
dochodzę do takiego momentu i nie wiem co zrobić dalej, nie wiem co zrobić z tymi silniami:
\(\displaystyle{ 2 \lim_{ n\to \infty } \frac{(n+2)!}{(n+3)!}=}\)
zbadaj zbieżność szeregu (z silniami)
- praktyk
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
zbadaj zbieżność szeregu (z silniami)
A czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak do tego doszedłes?
Ostatnio zmieniony 7 sie 2010, o 21:24 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem ortografię.
Powód: Poprawiłem ortografię.
zbadaj zbieżność szeregu (z silniami)
Doszedłeś.praktyk pisze:a czy moglbys mi wytlumaczyc jak do tego doszles?
definicja silni
- praktyk
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 lut 2010, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
zbadaj zbieżność szeregu (z silniami)
ok. już wiem z czego się to wzięło, rozpisałem sobie te silnie, poskracałem i zostało to co @pyzol napisał
czyli wychodzi mi to tak. wynik chyba dobry
\(\displaystyle{ = 2\lim_{ n\to \infty } \frac{1}{(n+3)}=2 \cdot 0=0}\)
0<1 czyli zbieżny
czyli wychodzi mi to tak. wynik chyba dobry
\(\displaystyle{ = 2\lim_{ n\to \infty } \frac{1}{(n+3)}=2 \cdot 0=0}\)
0<1 czyli zbieżny