granica ciagu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

granica ciagu

Post autor: luka52 »

marek12 pisze:czemu granica tego \(\displaystyle{ \frac{1}{4n} \sum_{i = 1}^{n^2} \frac{1}{ \left( 1 + \frac{i}{n} \right)^2}}\) wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
Skojarz to z odpowiednią sumą całkową.
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

granica ciagu

Post autor: marek12 »

nie moge skojarzyć z żadną suma całkową
ODPOWIEDZ