Zbieżność szeregu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
miodzio1988

Zbieżność szeregu

Post autor: miodzio1988 »

marek12 pisze:gdyby było tak \(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{\ln n}}\) to jest malejący
Bardzo odkrywcze. Wiesz ile liczb na razie nie uwzględniłeś? ( i jak to ma tak iść to ja się wycofuję...)
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: marek12 »

moze w ten sposób, ale nie wiem czy jest ok
\(\displaystyle{ x = 0}\)
Rozwazmy funkcję
\(\displaystyle{ {f}(n) = \frac {1}{ln(n) + 2}}\)
\(\displaystyle{ {f}'(n) = - \frac {1}{n(ln(n) + 2)^{2}}<0}\) dla \(\displaystyle{ n\geq 1}\)
Więc na mocy "Leibniza-kriterium" mamy: szereg jest zbieżny dla x = 0
Ostatnio zmieniony 11 lip 2010, o 00:06 przez marek12, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Zbieżność szeregu

Post autor: miodzio1988 »

Zbadałeś jeden punkt tylko....

I od kiedy to można różniczkować ciąg? Ciąg jest funkcją ciągłą? Różniczkowalną? No wstyd...
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: marek12 »

ale potraktowałem to jako funkcje
miodzio1988

Zbieżność szeregu

Post autor: miodzio1988 »

marek12 pisze:ale potraktowałem to jako funkcje
Ciąg nie jest funkcją?
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: marek12 »

tam u góry zapomniałem zmienić z \(\displaystyle{ n}\) na np. \(\displaystyle{ t \ge 1}\)

wiem ze ciąg to funkcja
Ostatnio zmieniony 11 lip 2010, o 00:10 przez marek12, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Zbieżność szeregu

Post autor: miodzio1988 »

No dobra. To masz dla \(\displaystyle{ x= 0}\). Reszta punktów teraz
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: marek12 »

dla \(\displaystyle{ x \neq 0}\) mozna chyba podobnie funkcja f wtedy nie bedzie monotoniczna
miodzio1988

Zbieżność szeregu

Post autor: miodzio1988 »

No to jak nie będzie monotoniczna to nam kryterium odpada. inne wybierz sobie
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: marek12 »

innego nie znam dla przemiennych
miodzio1988

Zbieżność szeregu

Post autor: miodzio1988 »

Trudno, to nie zrobisz tego zadania. Chyba, że wykorzystasz kryterium z którego zrezygnowałeś.
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: marek12 »

nie zrezygnowałem z zadnego , chodzi o kryterium kryterium kondensacyjne?
miodzio1988

Zbieżność szeregu

Post autor: miodzio1988 »

chodzi o kryterium kryterium kondensacyjne?
Nie.
marek12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 696
Rejestracja: 5 lut 2008, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: marki
Podziękował: 165 razy
Pomógł: 20 razy

Zbieżność szeregu

Post autor: marek12 »

to z jakiego zrezygnowałem?
miodzio1988

Zbieżność szeregu

Post autor: miodzio1988 »

Z Kryterium Leibniza
ODPOWIEDZ