Mam problem z policzeniem granicy danego szeregu:
\(\displaystyle{ \frac{3}{1^2\cdot2^2}+\frac{5}{2^2\cdot3^2}+\frac{7}{3^2\cdot4^2}+...+\frac{2n+1}{n^2(n+1)^2}+...}\)
Prosiłbym o jakąś wskazówkę.
Znaleźć granicę szeregu
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Znaleźć granicę szeregu
Spróbowałbym rozbić wyrazy postaci: \(\displaystyle{ \frac{2n+1}{n^2(n+1)^2}}\) na \(\displaystyle{ \frac{A}{n^2}+ \frac{B}{(n+1)^2}}\)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.