zbdać zbieżność szeregu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
grincz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 13 razy

zbdać zbieżność szeregu

Post autor: grincz »

\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{\infty} \frac{lnn}{n^ \frac{1}{3} } }}\)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

zbdać zbieżność szeregu

Post autor: Zordon »

Ten szereg jest bardzo rozbieżny, można to udowodnić z kryt. porównawczego, przykłady tu: 154256.htm
grincz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 13 razy

zbdać zbieżność szeregu

Post autor: grincz »

nie widzę tam przykładu, który by mi pomógł . domyślałem się, że z porównawczego, ale nie wiem jak szacować logarytm z tej strony (z prawej widzę , że zwykle korzysta się z logn<n).
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

zbdać zbieżność szeregu

Post autor: bedbet »

Patrz przykład piąty.
ODPOWIEDZ